En smart affärsidé?

Lyckliga över att ha kommit undan så enkelt flög de superrika hem i sina privatjets för att ohejdat fortsätta skörda av jordens resurser.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Vad kostar det att synda? Jag har själv ställt mig den frågan flera gånger.

Om det är någon som har koll på det här med priset på synd så är det katolska kyrkan. Eller vad sägs om affärsidén som kläcktes av Påven Leo X på 1500-talet? Han var tvungen att komma på ett sätt att kompensera sin jättesatsning på Petruskyrkan i Rom. Till slut kom han på en av historiens mest lönsamma affärsidé att sälja syndernas förlåtelse via avlatsbrev.

Idén har därefter plockats upp av många.

Nu senast av klimattoppmötets superrikaste representanter: ”Vi skapar en fond som förlåter våra klimatsynder med ersättning till vissa av de som kan visa att de lidit skada.”

ANNONS

Ställda inför faktumet att några smulor är bättre än inget alls skrevs det ner i ett dokument helt utan värde för jordens överlevnad.

Lyckliga över att ha kommit undan så enkelt flög de superrika hem i sina privatjets för att ohejdat fortsätta skörda av jordens resurser. Bakom sig lämnar de uppgiften till någon annan, någon annanstans, någon annan gång.

Är det rimligt att kunna köpa sig rätten till utsläpp i en värld som måste minska utsläppen?

Du kan köpa ett avlatsbrev som klimatkompenserar ditt flygutsläpp men själen blir ändå aldrig ren. Än mindre den jord du flyger över.

Bild: Diagram från smhi.se

Den obstinate säger nu som SD att det inte finns ”Global Warming”.

Titta på SMHI:s 160 års temperaturmätningar. Förklarar hur det kan vara att höjningarna kommit i kongruens med ökning av fossila källors bruk.

Svaret på inledande frågan är – i princip ingenting för oss. Men oändligt lidande för våra barnbarn.

Sune Andersson

ANNONS