Blåklinten. Liberalernas partisymbol.
Blåklinten. Liberalernas partisymbol. Bild: Johan Nilsson/TT

Efterlängtad frihetsreform för transpersoner

Liberalerna har under decennier drivit hbtqi-friheten framåt genom kampen för avskaffad sjukdomsstämpel, menar de liberala skribenterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Transpersoner är en liten grupp människor, oerhört utsatta för psykisk ohälsa. Varannan har övervägt att ta sitt liv. Liberalerna har under decennier drivit hbtqi-friheten framåt genom kampen för avskaffad sjukdomsstämpel, för jämlik adoptionslag och för varje kärlekspars rätt att gifta sig. Nu driver vi igenom nästa regnbågsreform.

Processen att få ny könstillhörighet i personnumret tar i dag ofta över fem år. Transpersoner mår mycket dåligt under väntan och en lagändring är en viktig frihetsfråga. Samtidigt behöver varje lag vara balanserad och riskminimerande - vi har vägt varje människas rätt till självbestämmande mot risken för missbruk.

I en ny lag slopas kravet på diagnos för att ändra juridiskt kön. I stället ska till exempel läkare eller psykolog bedöma om en person kommer att leva i den sökta könsidentiteten under överskådlig tid. En 16-årsgräns införs för den som har sina vårdnadshavares medgivande. Ansökan ska då göras av vårdnadshavaren. Vårt lagförslag ställer därmed högre krav än övriga nordiska länder vars lagstiftning fungerar väl, men transpersoners smärtsamma väntan blir ändå kortare.

ANNONS

Rättsliga rådets beslut tas bort. Från årsskiftet genomförs utredning inför eventuell könsbekräftande kirurgi helt inom ramen för nationellt högspecialiserad vård. 18-årsgränsen kvarstår för ingrepp i könsorganen, liksom åldersgränsen på 23 år för att avlägsna könskörtlarna.

För ett år sedan gjorde KD:s helomvändning att L och M tvingades ta detta lagförslag till riksdagen och genomföra lagändringen som ett utskottsinitiativ. En ovanlig och tidskrävande åtgärd, men snart är vi i mål! Vi tar ett frihetssteg helt i Barbro Westerholms anda.

Lina Nordquist (L), gruppledare för Liberalerna i riksdagen

Camilla Mårtensen (L), hbtqi-politisk talesperson

Jakob Olofsgård (L), folkhälsopolitisk talesperson

Carl Otto Engberg, förbundsordförande HBT-liberaler

Cecilia Rönn (L), riksdagsledamot Halland

Niclas Bexelius (L), gruppledare Liberalerna Halmstad

ANNONS