Liberalernas partiledare Johan Pehrson, socialminister Jacob Forssmed (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) redo i studion inför partiledardebatten i Agenda i SVT.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson, socialminister Jacob Forssmed (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) redo i studion inför partiledardebatten i Agenda i SVT. Bild: Pontus Lundahl/TT

Dumhet eller cynism bakom regeringens politik?

Bara ett par dagar efter att barnen skulle värnas med sänkta dieselpriser, tillkännager regeringen att man avser att låta Försvarsmakten i mindre omfattning behöva ta klimat- och miljöhänsyn.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Med berått mod bedriver Ulf Kristerssons SD-marinerade marionettregering en klimatpolitik som innebär att Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer att öka med cirka 10 procent, och som medför att riksdagens fastställda utsläppsmål med största sannolikhet inte kommer att nås.

”Vi gör det för barnfamiljernas skull”, var Tidöpartiernas motivering i SVT:s partiledardebatt den 7 maj, när reduktionsplikten för biodrivmedel sänks till lägsta möjliga nivå. Handlar det om dumhet eller cynism? Det är ju just barnens framtid som hotas när klimatkrisen slår till med full kraft. Då påstår Ulf Kristersson att det är för barnens skull man sänker drivmedelspriset, trots att han vet att höga drivmedelspriser är nödvändiga incitament för klimatomställningen. Därtill är det oerhört ansvarslöst att inte kompensera för den sänkta reduktionspliktens ökade utsläpp, med åtgärder för minskade utsläpp inom andra områden, vilket också möter skarp kritik från bland annat Klimatpolitiska rådet.

ANNONS

Bara ett par dagar efter att barnen skulle värnas med sänkta dieselpriser, tillkännager regeringen att man avser att låta Försvarsmakten i mindre omfattning behöva ta klimat- och miljöhänsyn. Motiveringen är det spända säkerhetsläget och att freden inte får äventyras av klimat- och miljökrav, bland annat i samband med övningar. Detta trots att det inte kunnat undgå Ulf Kristersson att en samlad expertis av freds- och konfliktforskare under lång tid påtalat att klimatförändringarna kommer att vara den enskilt största orsaken till framtida konflikter och oroshärdar, när människor tvingas till flykt och söka nya bosättningar. Då pausas miljö-och klimatkrav med motiveringen: För fredens skull!

Dumhet eller cynism? Dessvärre kan det vara både och.

Göran Lund

ANNONS