Djur ger glädje, minnen och mening

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Äldrevård. Det finns mycket som är skrivet om hur hälsofrämjande, djur och natur är för människor i olika skeenden i livet. Man har skapat Sinnenas trädgård där besökares syn, hörsel, lukt, känsel, smak stimuleras och ger associationer och minnen. Känslor och tankar väcks. Djur har förmåga att få människor att må bra. I stället för att läsa för sig själv, kan ett barn läsa för en hund eller en katt. Hästar används inom fysisk och psykisk rehabilitering. Det finns vårdhundar och man använder sig av låtsasdjur inom demensvård. Djur ger glädje, minnen, mening, beröring.

På tv fick vi se när två små ponnyer besökte äldreboendet i Ränneslöv. Man skrattade, klappade och berättade. En sade att han haft ardennerhästar, en annan ville de skulle vara där för jämnan. Man kan tycka att det var dumt av fotografen att visa när en häst la en hög på golvet. Annars hade det antagligen inte blivit några diskussioner alls. När en man sade till en av hästarna såja, du får inte bita mig, var han inte rädd. Det var ett sätt att ta kontakt.

ANNONS

Vad händer? På radio hör man hur smittskyddsläkaren på Region Halland totalt fördömer besöket. Han talar om avancerad vårdmiljö, men glömmer att vårdinrättningen också är de gamlas hem och att boendet också ska vara så hemlikt som möjligt. Där har de rätt att känna lycka, glädje, gemenskap och trygghet.

Personalen försökte i det här fallet göra något gott för de boende, men i stället för beröm fick de en rejäl örfil. Det hade mycket enkelt kunnat sägas: - Klä nästa gång på de boende och var ute i trädgården i stället.

Hästar är inte lämpliga, inte hundar och inte heller fåglar. Vilket påminner mig om ett vårdboende där en anhörig ville skänka ett akvarium. Det fick han inte för det var någon i personalen som var allergisk!

Nästa gång jag åker och besöker min mor, har jag till allas lycka med min hund. Men det är i en annan kommun, ett annat landskap där den avancerade vårdmiljön tillåter sådana excesser.

Kerstin Nordholm

Bra sällskap. På bilden syns skribentens mamma Ulla med sin fyrbenta kompis Teo.

ANNONS