Ska man kanske fundera på att återinföra den gamla tidens ålderdomshem? För de som vill. För dem som känner sig ensamma, ledsna och otrygga. Så att de kan få ha det bra sina sista år. Med människor runt omkring sig. Någon som hinner hålla deras hand när det känns oroligt, funderar signaturen ”Ulrika”.
Ska man kanske fundera på att återinföra den gamla tidens ålderdomshem? För de som vill. För dem som känner sig ensamma, ledsna och otrygga. Så att de kan få ha det bra sina sista år. Med människor runt omkring sig. Någon som hinner hålla deras hand när det känns oroligt, funderar signaturen ”Ulrika”. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det måste bli bättre för våra äldre

Det är skamligt att gamla människor tas så dåligt om hand och det är skamligt att vårdpersonal ges så dåliga förutsättningar för att vårda dem även om jag vet att alla gör sitt bästa.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Kommer hem efter jobbet ledsen och med en klump i magen efter ett arbetspass på min arbetsplats, som en gång var världens bästa. Svårt att sova med tankar som maler på hur dåligt vi tar hand om våra äldre och hur ledsna och otrygga många känner sig. Sjukhusen som behöver lägga in väldigt många på grund av att de har fallit i hemmet, kanske brutit sig eller för att de har en ohållbar hemsituation. På sjukhuset händer det att man får flytta runt mellan två, ibland tre avdelningar för att det saknas platser. Nu ska man i sommar dessutom dra ner antalet vårdplatser. Jag tycker att vi ska börja säga som det är! Det dras in på människor. 10 vårdplatser = 10 människor. Visst låter det fruktansvärt!

ANNONS

Detta för att det inte finns tillräckligt med personal. Snart finns det inte längre någon som vill och orkar arbeta inom vården. Det är skamligt att gamla människor tas så dåligt om hand och det är skamligt att vårdpersonal ges så dåliga förutsättningar för att vårda dem även om jag vet att alla gör sitt bästa. Men vi är för få och vi har för lite tid.

Efter sin vårdtid på sjukhuset skickas man hem för att samma sak ska upprepa sig gång gång. Eller så har man tur och får komma till ett korttidsboende några veckor. Ska man kanske fundera på att återinföra den gamla tidens ålderdomshem? För dem som vill. För dem som känner sig ensamma, ledsna och otrygga. Så att de kan få ha det bra sina sista år. Med människor runt omkring sig. Någon som hinner hålla deras hand när det känns oroligt och som inte behöver lämna ledsna ögon för att skynda till nästa. Gemenskap och någon att prata med i stället för att som nu tvingas bo hemma i det längsta och fara illa på grund av att det är kö för att få en plats på ett boende.

Hur har det kunnat bli så här illa i välfärdens Sverige 2023 och hur har det kunnat bli så här illa i Halland, som vi så fint vill kalla för bästa livsplatsen att leva och bo?

ANNONS

Är det så här våra äldre ska ha det efter att ha slitit ett helt liv?

Ulrika

ANNONS