Det krävs mod, vilja och förändring. Och vår belöning blir allt vi älskar, skriver Palle Nielsen.
Det krävs mod, vilja och förändring. Och vår belöning blir allt vi älskar, skriver Palle Nielsen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Det handlar inte om flygskam eller att mackskämmas utan om nya vanor

Det krävs mod, vilja och förändring. Och vår belöning blir allt vi älskar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Man byter inte ut fyllningen i smörgåstårtan mot tapetklister. Man målar inte om sin hund för att man inte gillar färgen. Man länsar inte barnens sparkonto för att köpa en sportbil. Självklarheter.

Man fyller inte heller atmosfären med koldioxid som överhettar vårt gemensamma hem, rubbar ekosystem och skapar kaos om man kan låta bli. Men det är precis det vi håller på med.

Och ändå, på macken där orsaken skvalpar i tanken klagas det på höga priser, när det i själva verket är den klena atmosfären vi ska klaga på. För det är den som inte klarar alla mil som blir till rök.

ANNONS

Eller den onödiga flygbiljetten. Även om någon säkert kan dra kortet sjuk moster långtbortistan. Flyg dit då. Men avstå när du kan. Gör det digitalt, ta tåget, eller låt helt enkelt bli. Det handlar inte om flygskam eller att mackskämmas. Det handlar om viljan att ersätta dåliga vanor med bra vanor.

Varje dag pumpar oljebolagen upp 15 miljarder liter fossil olja för att tillfredsställa vårt omättliga begär efter fossil energi. Utanför Skottland byggs nya oljeplattformar, och i Norge invigdes Västeuropas största oljefält i Arktis 2020 där bland annat svenska Lundin Energy ska pumpa olja i 50 år till. Dessutom har Sveriges största utsläppare, oljeraffinaderiet Preemraff precis fått tillstånd att öka sina utsläpp. Det är nästan omöjligt att greppa hur mycket allt det här är. Och vad det innebär.

Men vi har alla möjligheter att informera oss om vad det ställer till med. Det är väl det minsta vi kan göra?

Full tank kommer aldrig, oavsett hur dyrt det är, att göra lika ont som det kommer att göra att leva i klimatkrisens värsta scenario. Och flygbiljetten kan aldrig rättfärdiga den oåterkalleliga skada den orsakar.

Det krävs mod, vilja och förändring. Och vår belöning blir allt vi älskar. Fågelkvitter i Eketångaskogen, morgondimma över Unnen. Havet vid Lagaoset en solig sommardag. Eller en fjäril som för ett tidlöst ögonblick trollbinder oss i stadsparken. Ändlöst vackert, men sårbart och ersättligt.

ANNONS

Palle Nielsen

Knäred

ANNONS