Visst vill vi lämna en frisk jord med ett beboeligt klimat till våra barn?, skriver Palle Nielsen.
Visst vill vi lämna en frisk jord med ett beboeligt klimat till våra barn?, skriver Palle Nielsen. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det är svårt att ändra på dåliga vanor, eller hur?

Vi måste helt enkelt ställa om och det skulle underlätta med en ärlig och ansvarsfull politik som hjälper oss på traven.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Visst vill vi lämna en frisk jord med ett beboeligt klimat till våra barn?

Allt annat vore väl ansvarslöst? Men vårt kollektiva sätt att frossa i energi, flygresor, billig mat och överflöd av prylar producerade med ohållbara metoder kommer enligt all tillgänglig forskning och vetenskap att leda till ett rent helvete på jorden. Den som säger något annat lutar sig på något annat än sanningen.

Vi måste helt enkelt ställa om och det skulle underlätta med en ärlig och ansvarsfull politik som hjälper oss på traven. Lite som att ha en personlig tränare för att nå våra mål. För det är svårt att ändra på dåliga vanor, eller hur?

ANNONS

Ett bra första steg är att rösta på Miljöpartiet som de senaste 40 åren sagt samma saker igen och igen. Vi ska vara rädda om den framtid där våra barn ska bo. Vi ska skydda naturen och klara klimatet.

I stället för populistpartiernas tomma vallöften, där alla försöker vara miljöpartier, följt av svek redan veckan efter valet.

WWF har i en undersökning med 24 frågor konstaterat att Miljöpartiet får 100 procent rätt i en undersökning av partiernas politik i miljö och klimatfrågor. Vänsterpartiet får 83 procent.

Moderaterna får 8 procent. Resten av partierna hamnar i skamvrån tillsammans med M. Att rösta på sådana partier är att kränka våra barns rätt till en trygg framtid. Det är faktiskt inte snällt.

På valdagen kan vi ge barnen en framtid, eller låta bli.

Vi kan inte göra tusentals redan körda mil okörda, vi kan inte göra utsläppen från charter och andra gamla konsumtionssynder ogjorda. Men vi kan ställa om nu, och vi kan rösta på det enda parti som kommer att stötta oss i det arbetet.

Som tar miljö- och klimatansvar på riktigt, bortom populism, politisk pajkastning och bortförklaringar som saknar stöd i vetenskapen.

Palle Nielsen, Knäred

ANNONS