Den biologiska mångfalden håller i snabb takt på att utarmas vilket är ett hot mot inte bara djuren och växterna utan även mänskligheten. Utan pollinerande insekter ingen mat, skriver Kajsa Seeberg.
Den biologiska mångfalden håller i snabb takt på att utarmas vilket är ett hot mot inte bara djuren och växterna utan även mänskligheten. Utan pollinerande insekter ingen mat, skriver Kajsa Seeberg. Bild: Michael Probst

Deras arbete är om något en inspirationskälla

Blottar pinsam okunskap om miljö och biologisk mångfald.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Skamligt och det blottar kommunstyrelsens pinsamma okunskap om miljö och biologisk mångfald. Kommunstyrelsen avstod från att dela ut årets miljöpris på grund av att de nominerade ”inte är av den dignitet att kunna ge ringar på vattnet i miljöarbetet”.

Den biologiska mångfalden håller i snabb takt på att utarmas vilket är ett hot mot inte bara djuren och växterna utan även mänskligheten. Utan pollinerande insekter ingen mat.

Paret Schale har i många år jobbat för att öka den biologiska mångfalden på sin gård genom att exempelvis låta blommande örter få en fristad i vägkanten och hagar. Läs mer om det i artikeln i HP 5/7-2021.

ANNONS

Att läsa om deras arbete är väl om något en inspirationskälla för vad man själv kan göra på sin lilla plätt på jorden för att ge fjärilar, fåglar, insekter och andra djur en plats att överleva på.

Tyvärr ser allt för många (stressade?) människor till att utarma sina trädgårdar genom att hårdklippa gräset med robotklipparen och stensätta ytor så att inget liv trivs där, med motiveringen att det ska se snyggt och prydligt ut. Folk verkar få panik av att se ogräs, vilda växter och multnande material.

När jag ser mig om på åkrar och betesmarker i kommunen är det samma visa. Vägkanter och åkerkanter minskas och det plöjs ända ut i asfalten för att vinna några kvadratmeter odlingsmark. Pliktskyldigast sår man kanske in en liten blomsterremsa med fröblandningar fjärran från den inhemska floran. Finns det en naturlig blommande vägkant någonstans slås den ner innan den fröat av sig.

Gör om och gör rätt kära kommunstyrelse. Miljö handlar inte bara om att spara el genom att släcka gatlyktor.

Kajsa Seeberg

LÄS MER:Miljöpartiets ilska över uteblivet miljöpris

LÄS MER:Laholms kommun avstår från att dela ut årets mijöpris

ANNONS