Förtidsröstning i valet till Europaparlamentet på Centralstationen i Stockholm. ”Genom att delta i valet kan vi alla bidra till att forma det demokratiska landskapet och säkerställa att våra röster hörs.”, menar skribenterna.
Förtidsröstning i valet till Europaparlamentet på Centralstationen i Stockholm. ”Genom att delta i valet kan vi alla bidra till att forma det demokratiska landskapet och säkerställa att våra röster hörs.”, menar skribenterna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Demokratin är hotad

Centerpartiet vill se till att ”Fria tankars hem” fortsätter vara en stark del av Hallands, Sveriges och EU:s identitet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

I tider av ökad politisk polarisering och påverkansoperationer är det viktigt att reflektera över tillståndet för vår demokrati. I boken och studiecirkeln "Va?! Är demokratin hotad?" utforskas dessa frågor och kastar ljus över de utmaningar som demokratin står inför i dag. Men hotet mot demokratin är inte bara en abstrakt idé – det är en realitet som vi ser växa sig starkare.

Ett exempel är regeringens nedskärning av anslagen till studieförbund och folkhögskolor. Studieförbunden är viktiga för att främja fria tankar och skapa en plattform för folkrörelser i Sverige och i Halland. För 103 år sedan blev en studiecirkel i Slöinge i Halland startskottet för den rörelse som senare lade grunden för Studieförbundet Vuxenskolan. Studiecirkeln fick namnet ”Fria tankars hem”. Att tänka själva och tänka fritt var målet.

ANNONS

Demokratin är en grundläggande pelare i vårt samhälle, och det är viktigt att vi fortsätter värna om den. I Halland har studieförbunden spelat en avgörande roll för att främja kunskap, bildning och demokrati.

Nu, mer än någonsin, måste vi agera för att skydda och stärka demokratin. Ett av de mest grundläggande sätten att göra detta är att utöva vår rösträtt. Nästa viktiga tillfälle är EU-valet. Genom att delta i valet kan vi alla bidra till att forma det demokratiska landskapet och säkerställa att våra röster hörs.

Högerextrema och populistiska partier riskerar att gå kraftigt framåt i EU-valet, och alla som erfarit hur det är att leva i ett land utan demokrati, där oliktänkande förföljs och fängslas borde vara oroade.

I dag är det traditionella konservativa och socialdemokratiska partier som dominerar i EU-parlamentet tillsammans med liberaler och miljöpartier. Använd din demokratiska rättighet och var med i det viktiga arbetet med att försvara och stärka demokratin. Varje röst räknas.

Centerpartiet vill se till att ”Fria tankars hem” fortsätter vara en stark del av Hallands, Sveriges och EU:s identitet. Gör din röst hörd för den liberala demokratin som växte fram i Halland för 103 år sen. Rösta på Centerpartiet i EU-valet 22 maj – 9 juni.

ANNONS

Anki Enevoldsen

Katrin Carlsson

Jaroslava Nilsson

Herdis Pixsjö

Agneta Åkerberg

Despo Mårtensson

Christina Rödl

Mari-Louise ”Millis” Wernersson

Deltagare i studiecirkeln ”Va?! Är demokratin hotad?”

ANNONS