När du inte röstar ger du någon annans röst mer tyngd, skriver Tommie Hägg.
När du inte röstar ger du någon annans röst mer tyngd, skriver Tommie Hägg. Bild: Janerik Henriksson/TT

Därför är det viktigt att du som arbetare gör din röst hörd i EU-valet

När du inte röstar ger du någon annans röst mer tyngd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Under förra EU-valet röstade knappt 40 procent av arbetarna – du och dina kollegor – samtidigt som 80 procent av tjänstemännen, och förmodligen din chef, gick till valurnorna. När du inte röstar ger du någon annans röst mer tyngd. Har ni verkligen samma prioriteringar och intressen i livet och politiken? De mäktigaste och högst uppsatta i vårt samhälle tar chansen att lyfta fram deras intressen till politiska företrädare i alla möjliga sammanhang. De räds inte att säga vad de vill se för förändringar som gynnar dem själva.

Våra intressen skiljer sig åt. Därför är det viktigt att vi lägger vår röst på de som vet hur vi har det och kommer driva löntagarnas frågor i parlamentet. Frågor som LO:s gemensamma kandidat Johan Danielsson ställer sig bakom.

ANNONS

Alldeles för länge har den arbetsrelaterade otryggheten hamnat i skymundan. Vi vill se att den nyligen antagna nollvisionen för dödsolyckor på jobbet stärks. För en tryggare arbetsmiljö vill Handels också att EU förbjuder skadliga kemikalier. Ingen ska skadas eller dö av jobbet.

Vi vill också se ett grönt Europa. I dag finns 232 olika miljömärkningar inom EU, men de flesta är svaga och saknar kontroller. Det gör att oseriösa företag kan utge sig för att vara klimatsmarta och ha klimatsmarta produkter även om det inte stämmer. Nej, det är dags för EU att förbjuda oseriösa märkningar, vilseledande klimatpåståenden och ta klimatfrågan på allvar.

Högerextremismen växer i Europa, precis som i Sverige. De här partierna är ett hot mot demokratin och hotar undergräva jämställdhetsreformer, fackliga rättigheter och alla människors rätt att älska den de vill. Inte minst ser de arbetarrörelsen som ett hot mot deras bruna agenda. Desinformation, skrämsel och trollfabriker är deras verktyg. Mörkbruna krafter har redan tagit plats i regering efter regering runtom Europa, det är dags för oss att säga hit men inte längre.

Och ja… du kan göra något stort och lägga din röst på något som faktiskt spelar roll. För vår trygghet som löntagare, för våra barns framtid med klimatet, för vårt samhälle och demokratin.

ANNONS

Med en röst på LO:s gemensamma fackliga kandidat Johan Danielsson och Socialdemokraterna – Så ser vi, var och en, till att ett fokus med utgångspunkt i Sveriges löntagare står allra längst fram på agendan i Bryssel. Så tryggar vi demokratin. Tillsammans skapar vi ett bättre samhälle!

Tommie Hägg

Ordförande Handels Avd 3 Halmstad

ANNONS