Gratis busskort kan minska ekonomiska klyftor, menar skribenten.
Gratis busskort kan minska ekonomiska klyftor, menar skribenten. Bild: Jonatan Gernes

Buss ska vara gratis för ungdomar på sommaren

Buss har mindre miljöpåverkan än andra bensin- och dieselfordon, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Under sommaren är jag ute och gör något nästan varenda dag. Eftersom jag och många andra inte har tillgång till skjuts eller liknande transportmedel behöver jag åka buss varje gång jag vill vara med mina vänner. En bussbiljett kostar mycket och för att åka fram och tillbaka nästan varje dag är detta orimligt om man som ungdom ska betala varje dag för att vara ute på sommaren. Därför vill jag införa gratis busskort för alla ungdomar under sommaren.

En enkelbiljett kostar 15 kronor, för att åka fram och tillbaka kostar det 30 kronor. Hur ska man som ungdom kunna betala detta? De flesta ungdomar har ingen inkomst och den enda inkomsten de får, vilket är CSN, är indraget under sommaren. Ungdomar vars föräldrar som behöver barnbidraget är hjälplösa i detta fall. Skall de som inte kan ta sig runt på sommaren bara sitta inne?

ANNONS

Buss har mindre miljöpåverkan än andra bensin och diesel fordon. Om alla ungdomar fick ett busskort under sommaren skulle det uppmana dem att ta bussen i stället för att få skjuts eller åka med egna fordon så som moped bilar eller ”epor”. Det minskar också trafiken under sommaren.

Under sommaren får jag 500 kronor i månaden eftersom jag inte får CSN. Detta spenderar jag på mat, nöjen eller kläder eftersom det har med sommaren att göra, hitta på roliga aktiviteter och äta gott. Om jag även ska spendera dessa pengar på bussbiljetter går det inte ihop. Då måste jag alltid fråga om pengar till bussen eller för annat.

Gratis busskort kan minska ekonomiska klyftor. Det vill säga att familjer som inte har råd till busskort för sina barn får det gratis vilket inkluderar att alla i samhället oavsett ekonomi har samma möjligheter att göra något på sommaren vilket minskar de ekonomiska klyftorna.

Jag är medveten om att ingenting är gratis och någon måste stå för kostnaden för detta. Antingen är det bussföretagen eller regionen som står för det. Men våga satsa på våra ungdomar och ge dem möjlighet!

Gymnasieelev

ANNONS