Aningslöst att vi bygger fler verktyg åt den kriminella världen, menar skribenten.
Aningslöst att vi bygger fler verktyg åt den kriminella världen, menar skribenten. Bild: Matthew Hinton

Blir digitalisering civilisationens undergång?

Vårt tvångsmässigt uppdrivna tempo i jakten på det perfekta livet gör oss alltmer oförsiktiga, tanklösa och sårbara, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Blir digitalisering civilisationens undergång? Tänker då främst på det senaste påfundet AI.

Den dagen då AI fått fullt genomslag lär nog den mänskliga hjärnan få ställa sig vid skampålen. Hur kan vi vara så generöst aningslösa att vi bygger fler verktyg åt den kriminella världen och tillika binder ris åt egen rygg.

Jämför gärna dumheten med kärnklyvningen på vars smala osäkra rand världens existens numera balanserar. Det blev ett ödesdigert misstag trots massiva varningar från dåtidens forskare och filosofer.

Vad var det förresten för fel på den gamla världen med sin analoga telefon, kontanter, hälsosam trampcykel och bokläsning? Vårt tvångsmässigt uppdrivna tempo i jakten på det perfekta livet gör oss alltmer oförsiktiga, tanklösa och sårbara för den skadliga teknologins försåtliga fällor.

ANNONS

I dag ser vi alltmer tydligt hur kriminella använder dessa förment positiva forskningsresultat och slukar dem med god aptit.

Det sägs att mänskligheten ännu bara befinner sig i tonåren och saknar därmed den mognad som krävs för beslut om sitt eget bästa.

Ralf Dahlqvist

ANNONS