Björn Söder (SD) kopplar ihop HBTQI-rörelsen med pedofili, menar skribenten.
Björn Söder (SD) kopplar ihop HBTQI-rörelsen med pedofili, menar skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Björn Söder (SD) tydliggör att C valde rätt väg

Björn Söder har uppmanats av regeringsföreträdare att be om ursäkt för sina uttalanden, men problemet är att det inte förändrar något, skriver Christofer Bergenblock (C).

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Fortfarande händer det att vi i Centerpartiet får frågan om varför vi inte vill styra ihop med Sverigedemokraterna och varje gång svarar vi att det beror på den stora skillnaden i människosyn. Inte minst i tider runt Stockholm Pride brukar denna skillnad tydliggöras. Så också i år.

Jag vet inte om någon egentligen blir förvånad när riksdagsledamoten och före detta vice talmannen Björn Söder (SD) i en rad inlägg uttrycker sin homofobi genom att koppla ihop HBTQI-rörelsen med pedofili och använder falska bilder för att bevisa sina påståenden. Inget av det här är ju nytt.

Det som däremot är nytt för i år är att Sverigedemokraterna denna gång utgör det fundament varpå Sveriges regering vilar. Därmed går det inte att bara bortse ifrån Björn Söders homofoba uttalanden, ifrån Jimmy Åkessons jakt på dragartister eller ifrån Erik Hellsborns rädsla för att låta barn forma sin egen identitet. Regeringsunderlagets största parti är ju inte bara det parti som har störst inflytande över regeringens politik utan även ett parti som blir tonsättande för såväl samhällsdebatten som samhällsklimatet.

ANNONS

Detta är också anledningen till att vi i Centerpartiet valt en annan väg än våra borgerliga kollegor. Makten är viktig för ett politiskt parti, men den får inte kosta vad som helst. Visserligen har Björn Söder nu uppmanats av regeringsföreträdare att be om ursäkt för sina uttalanden, men problemet är att det inte förändrar något. Björn Söder och SD tycker likadant ändå. Och regeringen är helt beroende av deras stöd i varje enskild omröstning i riksdagen.

För oss i Centerpartiet tydliggör det här att valet som vi gjort kring samverkan med andra partier varit riktigt. Det finns helt enkelt värden som man inte kan kompromissa med hur som helst. Alla människors rätt att få vara sig själva och att få forma sin egen identitet hör till dessa värden. Det är den rätten som Pride symboliserar och som vi kommer fortsätta att stå upp för.

Christofer Bergenblock (C) riksdagsledamot, Halland

ANNONS