Vårdpersonal kräver bättre villkor.
Vårdpersonal kräver bättre villkor. Bild: Jessica Gow/TT

Bättre villkor krävs för vårdpersonalen

Vi vill ha en vård som är finansierad efter behov, inte efter vinst, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Kära kollegor, vi står inför en historisk utmaning. Vården är underfinansierad, överbelastad och underbemannad. Vi arbetar hårt för att ge våra patienter den bästa möjliga vård, men vi får inte den respekt, lön och arbetsmiljö som vi förtjänar. Vi är inte bara barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Vi är också fackligt anslutna och vi har rätt att kräva bättre villkor.

Vi har sett hur regeringen och arbetsgivarna har försökt att försvaga vår fackliga styrka genom att införa lönetak, fasta ingångslöner och kartellbildning. De har försökt att splittra oss genom att erbjuda individuella avtal, sommarbonusar och andra förmåner som inte är kollektivt förhandlade. De har försökt att tysta oss genom att ignorera våra krav, avfärda våra protester och smutskasta vår profession.

ANNONS

Men vi låter oss inte kuvas. Vi står enade och vi står starka. Vi har visat vår solidaritet genom att delta i manifestationer och kampanjer. Vi har visat vår kompetens genom att hantera pandemin, krisen och det dagliga arbetet med professionalism, engagemang och omsorg. Vi har visat vår värdighet genom att inte ge upp vår kamp för en rättvis och hållbar vård.

Vi vet vad vi vill ha och vi vet vad vi är värda. Vi vill ha en vård som är finansierad efter behov, inte efter vinst. Vi vill ha en vård som är bemannad efter kompetens, inte efter budget. Vi vill ha en vård som är organiserad efter kvalitet, inte efter kvantitet. Vi vill ha en arbetstid som gör att vi orkar ett helt yrkesliv. Och vi vill ha en lön, ett avtal och en arbetsmiljö som speglar vår insats, vår utbildning och vår erfarenhet.

Därför uppmanar jag er alla att fortsätta kämpa för vår fackliga styrka inom vården. Tillsammans kan vi göra skillnad. Tillsammans kan vi förbättra vården. Tillsammans kan vi vinna.

Avdelningsstyrelsen Vårdförbundet Halland genom Margot Kamruddin, avdelningsordförande

ANNONS