Det har varit en tradition att nå breda överenskommelser avseende viktiga samhällsinstitutioner, som public service. Men för Liberalerna var det viktigare att komma överens med SD, menar skribenten. På bilden Johan Pehrson (L), partiledare.
Det har varit en tradition att nå breda överenskommelser avseende viktiga samhällsinstitutioner, som public service. Men för Liberalerna var det viktigare att komma överens med SD, menar skribenten. På bilden Johan Pehrson (L), partiledare. Bild: Samuel Steén/TT

Avsluta det förnedrande samarbetet enda sättet att återupprätta hedern för L

Av vördnad för Tidöavtalet valde Liberalerna att gå med på SD:s krav.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Det säkerhetspolitiska läget är allvarligare än på länge. Varningar har utfärdats för desinformationskampanjer inför EU-valet. Public service, med sitt stora förtroende hos svenska folket får därför en allt viktigare roll att spela.

Det är en ödets ironi att samtidigt som public service-utredningen presenteras, avslöjar TV4 Kalla fakta att SD:s kommunikationsavdelning bedriver en egen trollfabrik med anonyma konton vars syfte är att sprida desinformation, lögner och hat mot företrädesvis invandrare och meningsmotståndare. Allt som motverkar demokratins kärnvärden.

Paradoxalt nog gav Liberalerna efter för SD:s krav på lägre finansiering till public service-bolagen, samtidigt som Johan Pehrson och andra företrädare för Tidöpartierna hånas och förlöjligas av SD:s trollfabrikörer. Av vördnad för Tidöavtalet valde Liberalerna att gå med på SD:s krav, hellre än att tillsammans med oppositionen motverka att public service förblöder.

ANNONS

Men otack är världens lön. ”Att tala respektfullt om varandras företrädare”, är en Tidöklausul som inte ankommer Åkesson och hans troll att följa.

Liberalerna spelar nu också med i SD:s ogrundade påståenden om att public service är partiska och att utredningen ”sänder en signal att ta dessa frågor på allvar”, som SD:s kulturpolitiske talesperson Alexander Christiansson uttryckte det. Men för SD betyder opartiskhet att även vetenskapsföraktande klimatförnekare ska ges samma utrymme i programutbudet som den samlade forskningens slutsatser om klimatkrisens allvar. Det är så SD vill återställa de egna väljarnas misstroende mot public service.

Det har varit en tradition att nå breda överenskommelser avseende viktiga samhällsinstitutioner, som public service. Men för Liberalerna var det viktigare att komma överens med SD. Enda sättet för Liberalerna att återupprätta trovärdighet och heder, är att omgående avsluta det förnedrande samarbetet med de demokratiföraktande desinformatörerna.

Göran Lund

ANNONS