I två TV-inslag avslöjar nu Kalla fakta en trollfabrik där ett tiotal personer drivit anonyma konton som spridit SD:s budskap, propaganda och hat för att bland annat nedvärdera olika medier och politiska motståndare, skriver insändarskribenten.
I två TV-inslag avslöjar nu Kalla fakta en trollfabrik där ett tiotal personer drivit anonyma konton som spridit SD:s budskap, propaganda och hat för att bland annat nedvärdera olika medier och politiska motståndare, skriver insändarskribenten. Bild: Oscar Olsson/TT

Avslöjande om trollfabrik kanske leder till insikter om SD

SD har kommit undan den granskande journalistiken i alltför många år. Deras populism och ”mediestrategi” har tvärt om lett till politiska framgångar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

En reporter från TV4:s Kalla fakta har wallraffat SD under nio månader. I två TV-inslag avslöjar nu Kalla fakta en trollfabrik där ett tiotal personer drivit anonyma konton som spridit SD:s budskap, propaganda och hat för att bland annat nedvärdera olika medier och politiska motståndare.

Det hela är tyvärr inget nytt. Redan inför valet 2010 hade tidningen Expressen artiklar om SD:s nättroll vilket ledde till att journalister från Expressen blev portade från SD:s valvaka. SD kom det året in i Sveriges riksdag.

I augusti 2022 avslöjade tidningen Dagens ETC hur SD i lönndom, och med partiledningens godkännande, bedrev en så kallad trollfabrik. Med fejkade konton påverkade SD opinionen via sociala medier. En avgörande del i strategin var att smutskasta politiska motståndare. Med hjälp av unika källor kunde Dagens ETC:s grävande reporter avslöja att Jimmie Åkesson själv gett nätkrigarna order att starta drev i valrörelsen och piska upp hat mot myndigheter. Den nätkrigande gruppen gick under namnet Battlefield och leddes av Tobias Andersson, nuvarande ordförande i riksdagens näringsutskott.

ANNONS

”Vi har lön från partiet för att kriga på nätet. Gruppens namn kommer från att vi tar kampen ute på slagfältet, i kommentarsfälten och i sociala medier”, sa en källa till Dagens ETC. En annan källa berättade: ”Vi har mängder av sim-kort för att registrera fejkade Facebook-användare. Jag har 15 konton med namn som till exempel Erik Svensson. När vi själva skriver grova saker i de första fyra–fem kommentarerna sätter det tonen för resten av kommentarsflödet”.

SD nekade naturligtvis till det som skrevs och gick till motattack. Jimmie Åkesson kallade publiceringarna ”fria fantasier”, men svärmar av trollkonton gick till angrepp mot Dagens ETC. I det årets val blev SD näst största parti. Moderater, liberaler och kristna öppnade famnen för SD som i dag styr regeringen via Tidö-avtalet, utan att ingå i den.

När liknande desinformation och påverkanskampanjer förmodas komma från exempelvis ryskt eller kinesiskt håll blir reaktionerna kraftiga – den liberala demokratin är satt under hot. SD däremot har kommit undan den granskande journalistiken i alltför många år. Deras populism och ”mediestrategi” har tvärt om lett till politiska framgångar. Kanske kan Kalla faktas avslöjande leda till att allt fler inser att SD inte är ett parti som andra, utan ett hot mot vårt öppna samhälle och vår parlamentariska demokrati.

ANNONS

Trött på SD

ANNONS