Potatisodling på Munkagårdsskolan.
Potatisodling på Munkagårdsskolan. Bild: Håkan Johansson

Återinför trädgårdsutbildningen på Munkagård

SD ser positivt på att fler lärlingsutbildningar införs och att även trädgårdsutbildningen återinförs på Munkagård.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Vart fanns S när det klubbades igenom i nämnden att trädgårdsutbildningen på Munkagård skulle läggas ned? Sverigedemokraterna var det enda partiet som röstade avslag på förslaget och också reserverade sig mot beslutet när det var uppe i nämnden i december 2023. Att nu i efterhand komma och gnälla över att trädgårdsutbildningen är borta är skevt och blir inte trovärdigt, när man från Socialdemokraterna på samma möte valde att släppa igenom förslaget om en nedläggning av utbildningen.

Munkagård var det enda gymnasiet i Sverige som utbildade bioprenörer, vilket är helt unikt och som man även har patent på. Det finns bland annat en äppelträdgård med 90 olika äppelsorter, det är också Sveriges modernaste gymnasieanläggning vad gäller trädgård. Skolan har även varit självförsörjande vad gäller grönsaker. I kursen ingick bland annat markanläggning, röjsåg, motorsåg, truckkort och att bygga dammar. Men har ju nu alltså tagits bort för alla utom för den delen som är för spårelever och vuxenutbildningen.

ANNONS

Av 27 tillfrågade företag från Mölndal i norr till Halmstad i söder, svarade 21 att dem tror att branschen kommer att drabbas mycket negativt vid en nedläggning av utbildningen. 19 av 27 svarade att dem kommer att få svårt att hitta bra personal. Allt detta lyfte vi fram i våra argument om att behålla utbildningen, men fick inget gehör. När något redan är nedlagt, vet alla att det sällan eller aldrig startar upp igen.

Vart fanns förslaget om lärlingsutbildning för trädgårdselever då? När personalen blev varslade om att utbildningen skulle upphöra? När beslutet fattades i nämnden? Vi Sverigedemokrater ser positivt på att fler lärlingsutbildningar införs och att även trädgårdsutbildningen återinförs på Munkagård. Men hade hellre sett att vi redan i vintras ”motat Olle i grind”.

Stina Isaksson, gruppledare

Chlarence Jarlow, ledamot DN Kultur och Skola,

Sverigedemokraterna Region Halland

ANNONS