Insändarskribenten svarar på en ledare om Örjans vall.
Insändarskribenten svarar på en ledare om Örjans vall. Bild: Jari välitalo

Är Mattias Karlsson trött på experter?

I sådana lägen behöver vi förnuftiga politiker som är lyhörda mot sina experter, inte tvärtom.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Läser i dag Mattias Karlssons ledare ”Riv stängslet vid Örjans vall och bygg bostäder” (13/1) och kommer osökt att tänka på det citat som spreds runt världen efter Brexitomröstningen ”folk är trötta på experter”.

Karlsson uppmanar i sin ledare Halmstads politiker att gå emot kommunens egna experter, många med flerårig utbildning inom området, med argument att ”det gäller att se möjligheterna, politik är att vilja” och att det inte ska vara enkelt att vara politiker. Detta är mycket anmärkningsvärt, särskilt i en tid som präglas starkt av ren och skär dumpopulism från de flesta politiska läger. I sådana lägen behöver vi förnuftiga politiker som är lyhörda mot sina experter, inte tvärtom.

ANNONS

Kommunens planchef Olof Selldén uttryckte i en intervju med SR att lagt förslag innebär att det skulle byggas på en vattentäkt vilka kommunen beslutat att man inte ska bygga på, och att det är viktigare att vi får dricksvatten än att bygga bostäder just där. Detta är i alla fall för mig är ett betydligt tyngre argument i sammanhanget än att politik är att vilja.

Det är ganska nonchalant mot yrkesprofessionen, mot de som är utbildade inom och arbetar dagligen med markfrågor att underkänna deras arbete på dessa idealistiska grunder. Är Karlsson likt det brittiska folket var under Brexit, trött på experter? Jag hoppas att Halmstads politiker inte är det.

Fredrik Johansson

Svar direkt:

Det är lång väg från Storbritanniens folkomröstning om Brexit till framtiden för Örjans vall-området i Halmstad, liknelsen haltar alltså betänkligt. För mig handlar det i första hand om att tänka nytt, att se möjligheterna med det 18 fotbollsplaner stora inhägnade området utmed Nissan. På vägen till ett nytt bostadsområde ska det givetvis göra grundläggande utredningar, både vad gäller översvämningsrisken och vattenskyddet. I dagsläget är det en förstudie som politikerna har fått, och utifrån den är det för tidigt att säga nej till bostäder på Örjans vall.

ANNONS

Mattias Karlsson

politisk redaktör

LÄS MER:HBK efter planutredningen på Örjans vall: ”Det ser lite mörkt ut men hoppet lever alltid”

LÄS MER:Här är förslagen för Örjans vall: Bygg inte bostäder – utred behovet för arena

ANNONS