Det kapitalistiska systemet kommer att kollapsa, kanske inom ett årtionde, tror skribenten.
Det kapitalistiska systemet kommer att kollapsa, kanske inom ett årtionde, tror skribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Är en ny “fransk” revolution snart här?

Det kapitalistiska systemet kommer att kollapsa, kanske inom ett årtionde.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS

Det finns drygt 2 600 dollarmiljardärer i världen. Två tredjedelar av all ny förmögenhet som skapats sedan 2020 har tillfallit den allra rikaste procenten i världen. Samtidigt går 820 miljoner människor hungriga.

I Sverige äger fem personer mer än vad fem miljoner svenskar gör tillsammans, och enbart Wallenbergfamiljen kontrollerar cirka 40 procent av Stockholmsbörsen. Artificiell intelligens och en sannolik snar finanskollaps, när skuldbubblan spricker, gör att rikas möjligheter att öka sin förmögenhet accelererar snabbt.

Utvecklingen är i praktiken omöjlig att stoppa. Vad kan vi göra? Jag tror faktiskt att det kapitalistiska systemet kommer att kollapsa, kanske inom ett årtionde. Det som brukar hända när klyftorna blir för stora är revolter likt franska revolutionen. Vi ser redan att populismen ökar snabbt. Frustrerade och förbittrade folkmassor som hetsas av retoriska upprorsmän kan leda till blodbad. Visst hade det varit fördelaktigt om vi slapp en sådan massaker? I stället borde vi starta dialoger runt om i landet för att samtala om framtiden och skapa framtidsvisioner.

ANNONS

Vi vet att samhället är ohållbart på många sätt, så förr eller senare blir vi medborgare ändå tvungna att ta tag i problemen eftersom politiker verkar vara likgiltiga eller inkompetenta. Mitt förslag är att kommuner, kyrkor, organisationer och enskilda människor organiserar veckovisa samtal för alla medborgare i varje by och stad. Dialogerna bör i början vara inriktade på nyfiket lyssnande, för att öka förståelsen för varandra, och först om något år inriktas på lösningar. Då slipper vi merparten av onödiga konflikter, egoism och vinnarmentalitet.

Christer Nylander

ANNONS