Är det detta scenario som kommer att kallas grön jul?

Vi sitter där i mörker och fryser utan julgran för att rädda klimatet och för att elen vi har Sverige har sålts till Tyskland

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Kommer ni ihåg Reinfeldts fråga om granen hade brunnit? Om den inte hade gjort det ansåg han inte att det fanns någon kris. Frågan han ställde var nu flera år sedan. Kanske hade han rätt. Min gran brann inte och jag hade det bra.

Men med det höga elpriset vi numera har fått kommer många inte att ha råd att klä granen med den traditionella ljusslingan. De får väl i stället klä granen som på den gamla goda tiden. De får använda stearinljus. Men då kanske granen börja brinna. Men det kanske kan ses som något positivt. Då blir det ju varmt i stugan för troligen har vi inte råd att värma upp våra bostäder heller.

ANNONS

Frågan blir då en helt annan. Vad ska Miljöpartiet och deras före detta regeringskollegor säga om detta? Vad ska de säga till alla som nu har svårt att betala sina elräkningar? De är ansvariga för att reaktorer stängts. Vedeldning orsakar utsläpp som har en klimatpåverkan. Vad sägs om en miljöskatt på stearinljus och julgranar?

Det bästa är kanske om vi låter granarna stå kvar i skogen så binder de koldioxiden som hotar vårt klimat. Människor vänder sig till politiker för att de ska lösa deras problem. Men vad gör man då när det är politikerna som är problemet?

Det kan ju bli trevliga miljövänliga koldioxidneutrala jular i framtiden. Vi sitter där i mörker och fryser utan julgran för att rädda klimatet och för att elen vi har Sverige har sålts till Tyskland för att stabilisera elsystemet på grund av att vindkraften inte producerar el hela tiden. Det är kanske detta scenario som i framtiden menas med en grön jul.

Göran Lundqvist, ja till kärnkraft.

ANNONS