Skribenten har haft flera inbrott i sitt förråd och anser inte att bostadsbolaget gör tillräckligt.
Skribenten har haft flera inbrott i sitt förråd och anser inte att bostadsbolaget gör tillräckligt. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Anmälan till HFAB? Ja, men till vilken nytta ...

Inga åtgärder kommer tas, inga fler lås, inga bättre dörrar, inga larm, inga kameror.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan hade jag det andra eller tredje inbrottet i mitt förråd, det börjar bli svårt att hålla räkningen. Hänglåset uppklippt och försvunnet. Mina flyttlådor genomsökta och saker borta. Ingen åverkan på dörren in till byggnaden, inte heller på dörren in till förråden. Polisanmälan denna gången? Ja, motvilligt. Anmälan till HFAB? Ja, men till vilken nytta. I min första kontakt med HFAB är den första frågan jag får om något på byggnaden är sönder. Ingen sympati, inget "men vad tråkigt", ingenting. Det enda jag får är rådet att inte förvara värdesaker i förrådet. Jo tack, jag vet det. Men det var inga värdesaker som stals, inga guldtackor eller sedelpressar. Det var mina personliga saker som inte har något värde för någon annan än mig.

ANNONS

När jag kommer till arbetet ett par veckor senare har en kollega haft inbrott i sitt garage, två motorcyklar och en hel del verktyg stulna. Jag gissar att HFAB först kommer att fråga honom om garagedörren är okej.

Inga åtgärder kommer tas, inga fler lås, inga bättre dörrar, inga larm, inga kameror. Hyran höjs för att elen är dyrare. Hyran görs om för att kunna ta betalt för individuell varmvattenanvändande. Sen tar det stopp. Otryggheten finns kvar och växer för varje dag. Varje gång jag lämnar lägenheten tar jag numera omvägen ner i källaren för att se om jag behöver införskaffa ett nytt hänglås. Att flytta i protest lönar sig inte, det står en massa människor i kö för boende så HFAB behöver inte oroa sig, bara att hoppas att de nya hyresgästerna har pengar kvar efter hyresavin till hänglås ...

En av många besvikna hyresgäster

Svar direkt:

Jag förstår din frustration och oro till följd av inbrotten och jag beklagar att du känner att vi inte lyssnat på dig. Vi tar dina upplevelser på allvar.

Trygghetsfrågor är viktiga för oss på HFAB. För att nå våra förråd krävs det en tagg eller nyckel, oavsett tid på dygnet. Dessutom krävs det en tagg eller nyckel för att komma in i trapphusen som leder till förrådsutrymmena. Även om enstaka trapphus kan vara öppna under dagtid, krävs det fortfarande en tagg eller nyckel för att komma in.

ANNONS

Vi uppmanar alla våra hyresgäster att alltid stänga portar och dörrar ordentligt för att hindra obehörig att komma in. Om du som hyresgäst har förlorat din tagg eller nyckel ber vi dig att kontakta oss för spärra taggen.

Du skriver att du motvilligt har gjort en polisanmälan. Det är bra att du polisanmäler förrådsinbrottet. Vi uppmanar alla våra hyresgäster att alltid polisanmäla stölder och inbrott. Att vi ställer frågor om skador på dörrar eller liknande beror på att vi som fastighetsägare polisanmäler dessa skador. Det leder till att polisen får mer kännedom om vad som pågår i fastigheten och i området.

HFAB har ett nära samarbete med polisen i Halmstad. Vid uppgifter om förrådsinbrott kan vi öka vår närvaro och försvåra för obehöriga att ta sig in. I områden där förrådsinbrott har varit mer omfattande har vi vidtagit mer långtgående åtgärder som att begränsa tillgången till förrådsutrymmena under nattetid. Vi är försiktiga med den här typen av åtgärder eftersom den begränsar hyresgästernas möjligheter att nå sina personliga ägodelar.

Jag hoppas att den här informationen gör att du och andra boenden i våra områden får en bättre inblick i hur vi jobbar och att vi alla kan göra något för att minska risken för inbrott i förråden.

ANNONS

Bojan Kokot, fastighetschef HFAB

ANNONS