Hela yrkesgrupper protesterar mot den kommande utredningen om en angiverilag.
Hela yrkesgrupper protesterar mot den kommande utredningen om en angiverilag. Bild: Lina Salomonsson

Angiveri hör inte hemma i en fri demokrati

Angiveri går tillbaka till 1930-talets Tyskland och hör inte hemma i en fri demokrati, anser skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Meningen med angiverilagen är att papperslösa ska anges så att de kan fångas in och utvisas. Barn till papperslösa ska rapporteras till polisen av sina lärare och om någon blir sjuk ska läkaren ange sin patient. Bibliotekarier ska ange den som vill läsa böcker och socialsekreterare personer som söker hjälp.

Angiveri går tillbaka till 1930-talets Tyskland och hör inte hemma i en fri demokrati. Det är inte många år sedan som Tobias Billström, numera utrikesminister, dömde ut angiverilagar. ”Det hör inte hemma i Sverige utan är mer något vi förknippar med länder som Östtyskland eller Nordkorea eller andra auktoritära stater”, sa han till Sveriges Radio 5 maj 2018. Nu går han, liksom övriga ministrar i SD:s ledband och har ändrat åsikt. Samtidigt är de riksdagspartier som står utanför den SD-ledda regeringen emot tankarna om en angiverilag. Dessutom protesterar lärare efter lärare, läkare efter läkare, region efter region och kommun efter kommun kraftigt mot den kommande utredningen om införandet av en angiverilag.

ANNONS

Naturligtvis ska Svea Rikes lagar efterföljas av alla som bor i vårt land. Men vid lagförslag som liknar ordningen i exempelvis Nordkorea, Östtyskland med sitt Stasi eller för den delen 1930-talets Tyskland går det väl ändå en gräns.

Det är därför minst sagt anmärkningsvärt när kommunledningen i Halmstad via kommunstyrelsen går emot förslag om att protestera mot den kommande utredning om angiverilag. När de som vill kalla sig socialdemokrater ingår i den skaran är det inte bara anmärkningsvärt utan även skamligt. Att dagens moderater och det ”kristna” partiet går i SD:s ledband vet vi redan liksom de så kallade liberaler som ingår i regeringen. Det är därför hedrande och rakryggat när Halmstads liberaler går emot tanken om en angiverilag och står upp för mänskliga rättigheter genom att konsekvent ta avstånd från förslag som på minsta sätt hotar eller undergräver vår demokrati.

Trött på SD

ANNONS