Forskning visar att barn som får tidig kontakt med naturen tycks behålla den som vuxna, vilket kan gynna hälsan på både kort och lång sikt, menar skribenterna.
Forskning visar att barn som får tidig kontakt med naturen tycks behålla den som vuxna, vilket kan gynna hälsan på både kort och lång sikt, menar skribenterna. Bild: TT/arkiv

Allt färre barn är ute i naturen – gör en utflykt i sommar

Sju av tio vuxna är oroliga för att barn och unga är för stillasittande. I Halland har nästan samtliga barn grönområden inom gångavstånd. Här är fem tips på sommarutflykter som kan bidra till en bättre hälsa för både barn och vuxna, skriver Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung tillsammans med företrädare för friluftslivet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Vi sitter stilla en större del av vår vakna tid – och det gäller tyvärr både barn och vuxna. 20 procent av alla vuxna i Halland är stillasittande mer än tio timmar om dagen. Och endast 14 procent av alla 15-åriga flickor i länet når upp till rekommendationerna för barn och unga om en timmes fysisk aktivitet om dagen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Att vara ute i naturen gör att vi rör oss mer, ökar välmåendet, motverkar psykisk ohälsa och minskar stress, något som många barn i Sverige behöver i dag. Forskning visar också att barn som får tidig kontakt med naturen tycks behålla den som vuxna, vilket kan gynna hälsan på både kort och lång sikt.

ANNONS

Därför är det oroande att andelen barn i Sverige som är ute i naturen varje dag har minskat kraftigt de senaste decennierna, från 78 procent 2003 till 49 procent 2019. I Halland har nästan samtliga barn (99 procent) grönområden inom gångavstånd, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

En ny Novusundersökning gjord på uppdrag av Hjärt-Lungfonden visar att sju av tio vuxna (71 procent) är oroliga för att barn och unga är för stillasittande. Låt oss använda denna oro som motivation för att se till att barn kommer ut i naturen i sommar!

Allemansrätten ger oss unika möjligheter att komma ut i naturen. Se till att använda den – och att lära barnen vad den innebär. Här kommer fem tips på roliga sommarutflykter för både barn och vuxna i Halland:

• Cykla till en sjö och bada.

• Ät middag i skogen (glöm inte ta med dig allt skräp efteråt).

• Gå en vandringsled.

• Paddla kanot.

• Testa en aktivitet med din lokala friluftsorganisation.

Både barn och vuxna i Sverige tillbringar 70 procent av sin vakna tid liggande eller sittande. Det är en utveckling som vi måste hjälpas åt bryta. Genom att se till att barn och unga i Halland kommer ut i naturen i sommar kan du bidra till att vända trenden – och samtidigt umgås och ha roligt tillsammans ute i det gröna.

ANNONS

Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Kristina Ljungros, generalsekreterare, Friluftsfrämjandet

Maria Ros Hjelm, generalsekreterare Svenska Turistföreningen

ANNONS