Detta är en prioriterad verksamhet för att verkligen öka tillgängligheten, menar skribenten om ungdomsmottagningens chattfunktion ”plattform 24”.
Detta är en prioriterad verksamhet för att verkligen öka tillgängligheten, menar skribenten om ungdomsmottagningens chattfunktion ”plattform 24”. Bild: Tim Aro/TT

Alliansen tänker nytt och ökar tillgången till ungdomsmottagningarna

Ungdomsmottagningen Halland kommer att genomföra satsningar för att erbjuda ungdomar både fysiska och digitala alternativ där skolan är och kommer att vara en viktig kanal.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Öka tillgången till ungdomsmottagningarna i hela Halland”, 10/3.

Alliansen i Region Halland tänker nytt och ökar tillgången till ungdomsmottagningarna i hela Halland!

Driftnämnden som ansvarar för bland annat ungdomsmottagningarna besökte vid sitt februarisammanträde ungdomsmottagningen och dess lokaler i centrala Halmstad där vi fick information om det omfattande arbete som bedrivs för att verkligen komma ut och nå alla ungdomar i Halland.

Ett av de prioriterade områdena för driftnämnden framöver är att utveckla digitala kontaktytor med medborgarna och för Ungdomsmottagningens del har ”plattform 24”, det vill säga den chattfunktion som togs i drift 18 januari i år varit ett av dessa verktyg. Från start till och med 28 februari, har vår fantastiska personal tagit emot över 400 digitala besök från hela Halland. Detta är en prioriterad verksamhet för att verkligen öka tillgängligheten.

ANNONS

I sin motion skriver företrädare för S: ”att ha en permanent fysisk ungdomsmottagning i Hyltebruk kanske inte är möjligt i dagsläget. Inte heller i mindre orter som t.ex. Ullared, Tvååker eller Våxtorp. Dessa orter har elever som går i högstadium och som skulle få en avsevärt bättre service om en mobil ungdomsmottagning kom ut till dem då och då.”

Att det inte finns underlag för en fysisk ungdomsmottagning på dessa orter håller jag med om. Då återstår frågan om ungdomsmottagningen kommer till de högstadieskolor som efterfrågas och det gör de ”då och då” precis som S skriver i sin motion. Exempelvis var ungdomsmottagningen på plats vid Centrumskolan samt Örnaskolan i Hyltebruk vid två tillfällen under vecka 7 i år. Så vi har ju redan en mobil mottagning genom besöken på bland annat våra högstadieskolor och det känns därmed som att ni slår in en öppen (bil)dörr med ert förslag.

Sammanfattningsvis är jag trygg i att ungdomsmottagningen Halland kommer att genomföra satsningar för att erbjuda ungdomar både fysiska och digitala alternativ där skolan är och kommer att vara en viktig kanal. Jämte generella insatser som samverkan och kommunikation med en tillgänglig och inkluderande utformning av varumärke och grafisk profil för att skapa större kännedom och kunskap om ungdomsmottagningen kommer vi att nå många ungdomar i hela Halland!

ANNONS

Bengt Kjellgren (M), ordförande driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

ANNONS