Tidigare reseavdrag har mest gynnat pendlare i storstäderna som använder bilen som färdmedel. Därför la vi socialdemokrater fram förslag om den största reformen av reseavdraget på flera decennier, skriver fyra representanter för S.
Tidigare reseavdrag har mest gynnat pendlare i storstäderna som använder bilen som färdmedel. Därför la vi socialdemokrater fram förslag om den största reformen av reseavdraget på flera decennier, skriver fyra representanter för S. Bild: Evelina Gunnarsson

Åkesson och Kristersson sviker pendlarna

Här hemma i Region Halland skulle avdraget göra stor skillnad för många. En undersköterska som tar tåget mellan Laholm och Halmstad hade kunnat få 4 704 kronor jämfört med 0 kronor i nuläget.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Den socialdemokratiska regeringens förslag om ett nytt reseavdrag röstades innan sommaren igenom i riksdagen. Ett förslag som är nödvändigt för att både stärka möjligheterna till att bo och verka i hela landet och för att öka takten i klimatomställningen. Men nu skrotar Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson förslaget. Och med den futtiga bensinprissänkningen på ynka 14 öre är det nu tydligt att Åkesson och Kristersson inte bryr sig om landsbygden och pendlarna.

Sverige är ett stort och avlångt land. Många har långt till jobbet och är dessutom helt beroende av bilen. På landsbygden blir kostnaderna extra höga och det tär på vanligt folks plånböcker.

ANNONS

Tidigare reseavdrag har mest gynnat pendlare i storstäderna som använder bilen som färdmedel. Därför la vi socialdemokrater fram förslag om den största reformen av reseavdraget på flera decennier, ett förslag som innebär att över en kvarts miljon fler skulle få mer i plånboken och uppmuntra de som har möjlighet att resa klimatsmart.

Det nya, förenklade och mer omfattande reseavdraget skulle skapa ett enklare och tydligare regelverk som skulle bli lättare för den enskilde personen att räkna ut. Förslaget baserades på hur långt man har mellan jobbet och bostaden, och det skulle inte spela någon roll om man tar bilen eller tåget till jobbet. Tidigare har pendlare som åkt kollektivtrafik i praktiken varit utan avdrag.

Till skillnad från det tidigare reseavdraget skulle det nya förslaget även ge en lika stor skattelättnad oberoende av vad man har för inkomst eller marginalskatt. I dag gynnar reseavdraget höginkomsttagare, vilket inte är rimligt.

Här hemma i Region Halland skulle avdraget göra stor skillnad för många. En undersköterska som tar tåget mellan Laholm och Halmstad hade kunnat få 4 704 kronor jämfört med 0 kronor i nuläget.

Vårt förslag skulle träda i kraft den 1 januari 2023. Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson sviker därmed alla de löntagare som räknat med avdraget. De högerkonservativa sviker både landsbygden och miljön genom att inte genomföra det nya systemet.

ANNONS

Adnan Dibrani (S), riksdagsledamot i Finansutskottet

Aida Birinxhiku (S), riksdagsledamot i Näringsutskottet

Per Stané Persson (S), regionråd, vice ordförande i Hallandstrafiken

Therese Stoltz (S), ledamot i Region Hallands Tillväxtutskott

ANNONS