Vad har väl ett godtroget lamm att sätta emot en vargflock?, undrar skribenten apropå utvecklingen med AI.
Vad har väl ett godtroget lamm att sätta emot en vargflock?, undrar skribenten apropå utvecklingen med AI. Bild: Nils-Erik Nilsson

AI kan snabbt förändra samhället till det sämre

Kan man lita på nyhetsinslag, telefonsamtal, mejl, övervakningskameror, identitet, valresultat, betalningssystem med mera?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Klimatförsämringen hotar att inom kort dramatiskt förändra förutsättningarna för oss och vårt samhälle.

En än mer akut fara har nu tydliggjorts – AI, (Artificiell Intelligens) som har potential att än snabbare, på gott och ont, kunna förändra samhället. De goda tillämpningarna tackar vi för, men med dem kommer även det onda brukandet som kan vara ödesdigert. Ett besinnande av denna utveckling är på sin plats, det verkar som att även de stora drivande techdrakarna börjar bli rädda för det ”Frankensteins Monster” som de skapat.

En tillämpning som framhålls är att AI bättre och bättre kan läsa av röntgenbilder. Kanske skall man inte utbilda nya röntgenläkare om nu AI tar över. Jag ser inga hinder för att en AI även kan ställa andra medicinska diagnoser, man matar in symptom, prov-värden och DNA-kod sedan jämför AI:n med sin databas och kommer med omedelbar diagnos, samt förslag på behandling – kan rent av läkaryrket vara hotat?

ANNONS

Andra områden med AI är exempelvis journalistik och bildskapande. Inom bild, film och ljud har det skett en mycket snabb AI-utveckling. Det går nu enkelt att på ett realistiskt sätt skapa datorgenererade bilder, filmer samt mänskligt tal. Så man förstår filmfolkets strejk i Hollywood – de behövs inte när det finns digitala filmstjärnor. Med AI (och den personliga bild- och ljudinformation som finns lagrad digitalt i ”molnet” på nätet, i mobilen med mera) kan man göra en realistiskt animering av vem som helst i vilken situation som helst och fås att säga vad som helst.

Kan man lita på nyhetsinslag, telefonsamtal, mejl, övervakningskameror, identitet, valresultat, betalningssystem med mera?

Den skenande digitaliseringen har nu blottat stora nackdelar – onåbara statsfinansierade hackerfabriker och digitala rövarband (AI-baba) som attackerar personer (gärna pensionärer), enskilda kommuner, organisationer och företag för att stjäla information och pengar, utöva utpressning, förstöra och oroa – vad har väl ett godtroget lamm att sätta emot en vargflock?

Den självaccelererande okontrollerade och snabba digitaliseringen och nu AI-utvecklingen kanske är systemhotande?

AI kombinerat med kvantdatorer kanske rent av kan vara civilisationshotande? Man behöver bara fantisera om AI-designade virussjukdomar eller AI-styrda kärnvapensystem för att man skall få en vision av domedagen.

Detta var några funderingar kring AI som har potential att ta över de flesta yrken samt ”köra över” sanningen och radera förtroenden.

ANNONS

Nils-Erik Nilsson, konstnär

ANNONS