Det är ett hyckleri att gråta med Ukrainas barn, om vi inte samtidigt är beredda till de uppoffringar som krävs i form av högre pris vid bensinpumpen. Det är priset vi får betala för vår underlåtenhet att i tid övergått till förnybar energi, anser skribenten.
Det är ett hyckleri att gråta med Ukrainas barn, om vi inte samtidigt är beredda till de uppoffringar som krävs i form av högre pris vid bensinpumpen. Det är priset vi får betala för vår underlåtenhet att i tid övergått till förnybar energi, anser skribenten. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Vill vi besegra Putin måste vi energieffektivisera och minska förbrukningen

Det är ett hyckleri att gråta med Ukrainas barn, om vi inte samtidigt är beredda till de uppoffringar som krävs i form av högre pris vid bensinpumpen.

ANNONS
|

Ska Putin besegras krävs det stora uppoffringar, inte bara av Ukrainas folk, utan även av oss i väst. Putin vet att vi är bortskämda med fyllda butikshyllor, varma sovrum och en bil som startar varje morgon. Han förlitar sig på att våra sanktioner mot honom inte sträcker sig så långt att de inkräktar på vår egen bekvämlighet. Det är hans starkaste vapen.

Att han kan få rätt bevisas av att ledarsidor och det politiska samtalet, mitt i kriget, domineras av indignation över höga bensinpriser. Ändå vet vi att frågan vi bör ställa oss är om priserna kommer att stiga tillräckligt mycket, så att förbrukningen minskar, eller om vi tvingas till ransonering. Det är brukligt i kristider när brist hotar.

ANNONS

Putin lever på att vi förhalat omställningen till förnybar energi. Hans statskassa består av intäkter från olja och gas. Därtill står Ryssland, tillsammans med Kazakstan och Uzbekistan, för mer än hälften av världens uranbrytning. Alla nya kärnkraftverk utanför Kina har ryska leverantörer.

Vill vi besegra Putin måste vi energieffektivisera och minska energiförbrukningen. Det är ett hyckleri att gråta med Ukrainas barn, om vi inte samtidigt är beredda till de uppoffringar som krävs i form av högre pris vid bensinpumpen. Det är priset vi får betala för vår underlåtenhet att i tid övergått till förnybar energi.

Ekonomiskt svaga hushåll och företag kan kompenseras för nödvändiga prishöjningar och sanktioner, det har landet råd till. Men sluta hyckleriet med krav på sänkta bensinpriser.

Göran Lund

ANNONS