Barsebäcks kärnkraftverks sista reaktor stängdes av 2005.
Barsebäcks kärnkraftverks sista reaktor stängdes av 2005. Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Vilken verklighetsuppfattning har Moderaterna?

Har Moderaterna tappat kontakt med verkligheten? Svensk ny grön industri skriker efter havsbaserad billig vindkraft nu.

ANNONS
|

Med förundran läser jag Gunnar Strömmers (M), Lars Püss (M) och Louise Uvenfeldts (M) debattinlägg i HP 12/8 om att få ordning på Sverige.

Bortsett från det vanliga mantrat om hårdare straffpolitik som ej har stöd av vetenskapen reagerar jag mest på den långt viktigare klimatpolitiken.

Har Moderaterna tappat kontakt med verkligheten? Svensk ny grön industri skriker efter havsbaserad billig vindkraft nu. Inte gammaldags dyr kärnkraft om 15–20 år. Det verkar alla ha förstått utom Moderaterna.

Effektbalansen kan vi säkra med ren teknik. Pumpkraftverk, biogasturbiner med mera. Vattenfall har stängt fem av våra befintliga pumpkraftverk, av lönsamhetsskäl.

El är det ingen brist på. Enligt Svenska Kraftnät har svensk elexport stadigt ökat hela 2000-talet. De höga elpriserna beror ju på girigbukarna på den fria elmarknaden. Frankrike med alla sina kärnkraftverk som knappt går att köra i värmen har ju ändå högre elpriser.

ANNONS

Varför ska vi satsa på en så oändligt farlig och dyr teknik när vi har alternativ? Titta bara på Europas största kärnkraftverk i Ukraina som nu används som en bricka i krigsspelet, till omvärldens fasa.

Och betänk vad en desperat Hitler hade kunnat göra om det funnits kärnkraftverk på den tiden. USA tvekade ju inte i Japan.

Moderater, kom med i matchen nu. Vi måste säkra framtiden för våra barn.

Carl-Göran Saxerbo (MP)

medlem i Miljöpartiet, Klimataktion, Vi som håller oss på Jorden, men framför allt morfar.

ANNONS