Skola och utbildning är en av de viktigaste valfrågorna.
Skola och utbildning är en av de viktigaste valfrågorna. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Vem ska tjäna på skolan?

Friskolors vinstuttag har uppmärksammats alltmer och blivit känt hos medborgarna, skriver tre socialdemokrater, aktiva i Halmstads kommun.

ANNONS
|

Skola och utbildning är återigen en av de viktigaste valfrågorna inför årets val, enligt oss väljare. Friskolors vinstuttag har uppmärksammats alltmer och blivit känt hos medborgarna.

Vi socialdemokrater anser att det är hög tid att sätta stopp för vinstjakten i skolan. Våra skattemedel ska oavkortat gå till våra barn/elever, lärare och till att organisera skolan på ett klokt och ändamålsenligt sätt.

Så tycker numera en växande andel av våra medborgare i landet. Men inte den ledande alliansen i Halmstad kommun. Man säger ja och välkommen till samtliga privata aktörer som ansöker om att starta enskild förskola eller fristående grundskola. Detta oavsett ekonomiska konsekvenser för Halmstad kommun och oavsett att det är väl känt vilka överskott våra skattemedel genererar ägarna till dessa fristående företag.

ANNONS

Vi socialdemokrater är kristallklara i denna fråga. Vi menar att vårdnadshavare fortsatt ska kunna välja skola för sitt/sina barn. Vi ser gärna personalkooperativ eller föräldrakooperativ som valbara alternativ.

Vi ser det som otillständigt att skattemedel som vi kommuninvånare bidrar med, avsedda för skola och förskola, i avsevärd omfattning används i affärstransaktioner med riskkapitalbolag, generar aktieutdelningar och skapar stora ägarvinster. Det är hög tid att ändra på detta!

Inga-Lill Nilsberth (S)

ledamot Barn- och ungdomsnämnden

Sandra Löberg Erlandsson (S)

ledamot Barn och ungdomsnämnden

Krissi Johansson (S)

kommunråd

ANNONS