Vill man ha koll på sina elkostnader har man avtalat om fast pris, anser skribenten som tycker att man borde tala mer om egenansvar när det gäller den egna ekonomin.
Vill man ha koll på sina elkostnader har man avtalat om fast pris, anser skribenten som tycker att man borde tala mer om egenansvar när det gäller den egna ekonomin. Bild: TT/arkiv

Vart tog egenansvaret för hushållsekonomin vägen?

Vill man ha koll på sina elkostnader har man avtalat om fast pris.

ANNONS
|

De som nu ropar efter statligt stöd för höga elräkningar, var är deras egenansvar för detta?

Alla som har valt fast elpris har under sin bindningstid betalat betydligt mer för sin el än de som valt rörligt pris. Ingen av de med rörligt pris har klagat på ett för lågt pris, nej man har varit nöjd och tyckt sig ha gjort ett klokt val. Att priset skulle kunna gå upp har inte funnits i deras medvetande och nu när det gör det skriker man på sina föräldrar, staten, för att få hjälp med räkningarna. Som skattebetalare känns det lite som att staten nu belönar ”Slösa” och tar pengar från ”Spara”. Var tog egenansvaret för den egna ekonomin vägen?

ANNONS

Det känns tröttsamt att inte någon i media har funderat på individens ansvar för sin egen ekonomi. Vill man ha koll på sina elkostnader har man avtalat om fast pris. Om de rörliga räntorna helt plötslig skulle stiga kommer säkert samma ”nödrop” och krav från staten på kompensation. Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha? Utan egenansvar, bara rättigheter inga skyldigheter, inget egenansvar.

Egenansvarig

ANNONS