Skribenten ville bygga ett insynsskydd till trädgården.
Skribenten ville bygga ett insynsskydd till trädgården. Bild: TT/arkiv

Varför kräver ni en ansökan om det automatiskt blir ett nej?

Att mjölka invånare är inte etiskt.

ANNONS
|

Jag blev kändis, på gott och ont. Jag har fått väldigt mycket kritik efter en artikel som handlade om att jag har råkat avslöja svartbygge. Jag kontaktade HP för att berätta om hur Halmstads bygglovskontor arbetar och belysa felaktigheter. Detaljplaneringen för mitt område skapades 1971 och har aldrig uppdaterats. Det står inget om höjden på staket i dokumentet. Alla regler om detta står på kommunens sida.

Jag ansökte om bygglov för staket i plank som är högre än 110 cm då bor jag på en hörntomt, min trädgård saknar insynsskydd. Har ingen privat plats där vi kan vila utan publik. I mitt område finns många staket och höga häckar så vi trodde att det inte skulle bli några problem. Kommunen har nyligen byggt en förskola i närheten och höga staket finns där, Kornhillsvägen har plank med för bostadsrätter. Mitt projekt har kostat 15 000 kronor sammanlagt.

ANNONS

Nu vill jag ställa några frågor till kommunen. Varför kräver ni ansökan om bygglov för staket högre än 110 cm om det blir ett nej per automatik? Ingen bryr sig om behov eller anledningar. Varför står det inte att det inte går att ha högre staket oavsett? Att mjölka invånare är inte etiskt. Varför ska man ha max två år gammal enkel nybyggnationskarta som kostar över 3 000 kronor? Min tomt stretchar/krymper inte med tiden. Vad är fel på den om inget ändrats sen 1979? Varför kräver kommunen betalning på något de äger och kan ta del av? Varför ska jag betala runt 6 000 kronor för avvisning? Varför blir jag erbjuden att överklaga beslutet som blir ett nej till och notan två gånger större?

Varför står man stilla i 1971 och trampar? Har samhället inte blivit annorlunda? Har inget hänt på 51 år? Behov? Krav? Stressrelaterade syndrom som belastar välfärd? Varför har då folk byggt egen privat plats där de kan koppla av och inte ha publik jämt? Varför ger en liten gata med mycket tung trafik som hela huset skakar av, inget buller enligt kommunen?

Varför tycker ni att jag hittar på? Tänk om medicinen skulle stå stilla sedan 1971, om tekniken inte utvecklades. Vi alla som har eller känner att vi har behov av insynsskyddad egen kravlös plats – vi måste fixa det kollektivt!

ANNONS

Weronika Bohman Woods

Svar direkt

Vi på bygg- och miljöförvaltningen har haft kontakt med den berörda, svarat på frågor och försökt göra vår handläggning och våra beslut begripliga. Vi har demokratiskt framtagna detaljplaner att följa samt bygglagstiftning och rättspraxis som utvecklats över tid. Denna praxis gäller även områden som skribentens där den gällande detaljplanen har ett antal år på nacken. Detaljplanen här tillåter inte byggnader eller plank nära fastighetsgräns.

Alla är välkomna att kontakta vår rådgivning innan man startar sitt byggprojekt. På så sätt kan onödig handläggning och kostnader undvikas.

Vänliga hälsningar,

Kajsa Sparrings

stadsarkitekt, tf enhetschef Bygg

LÄS MER:Weronika ville bygga ett staket – råkade avslöja svartbygge

ANNONS