Ta hand om det du har i stället för att kasta och köpa nytt, uppmanar skribenten.
Ta hand om det du har i stället för att kasta och köpa nytt, uppmanar skribenten. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Ta dig tid att fixa ett enda klot!

Vi konsumerar prylar, möbler och kläder på ohållbara nivåer.

ANNONS
|

Det är dags att börja ta hand om de saker vi redan har. Vi svenskar lever som om vi har drygt fyra jordklot. Det betyder att vi redan i april gjort slut på vår del av årets resurser. Resten av året finns det egentligen inga resurser kvar till oss, om vi inte tar från dem som förbrukar mindre än de borde få möjlighet till – och av de generationer som kommer efter oss.

Vi konsumerar prylar, möbler och kläder på ohållbara nivåer. Och visst behöver vi många saker hemma, på jobbet och i skolan. Men åtta av tio svenskar tycker att de ”spenderar för mycket tid och energi på konsumtion”.

ANNONS

Den danska arkitekten och filosofen Piet Hein myntade begreppet ”Ting tar tid”. Om vi använder lite mindre tid på att köpa nya saker, skapar vi utrymme för att ta hand om och laga det vi har. Skor får ett längre liv om du gör rent och fettar in dem, soffor lever längre om de dammsugs och frysskåp som frostas av drar mindre energi.

Fixa till och ge ditt favoritplagg ett längre liv, sköt om det du gillar. Vi hoppas att du, liksom vi, vill haka på den nya trenden att fixa i stället för att kasta. Vi har ju inte fyra, utan ett jordklot. Det måste vi fixa tillsammans!

Kerstin Seger, ordförande

Naturskyddsföreningen i Södra Halland

ANNONS