SVT bör prioritera hemmasittarnas mentala hälsa

SVT och SR borde nu ta sitt ansvar och sända program speciellt för de här grupperna.

ANNONS
|

De människor som tillhör riskgrupper blir nu tillsagda att de behöver isolera sig, stanna hemma och inte träffa andra. Det kommer knappast att handla om några veckor i isolering, utan månader. I Storbritannien rekommenderar de tolvveckor, troligtvis blir det ännu längre. Facebookgrupper hjälper redan hemmasittarna med att få mat, medicin et cetera. Vi håller kontakt per telefon. Men vad händer med hemmasittarnas mentala hälsa? Många använder inte sociala medier. Det kan vara jobbigt med telefonsamtal när man inget har att tala om, man kan känna sig än mer utanför. Public service är kanske den enda distraktionen hemmasittarna har.

SVT och SR, våra medier som vi finansierar genom skatten, borde nu ta sitt ansvar och sända program speciellt för de här grupperna. De behöver upplyftande program, finns nog mycket i arkiven (många kan inte använda SVT Play för att se det som redan finns i arkiven). De behöver gympaprogram för att hålla sig i form, de behöver program med psykologer som kan hjälpa med isoleringen, program med skype intervjuver och inslag från andra hemmasittare med egna idéer och lösningar. De behöver hjälp att äta rätt - det är trist att laga mat till bara sig själv med varor man kanske inte har handlat själv.

ANNONS

Hemmasittarna behöver skaffa rutiner och vi måste hjälpa dem med det på avstånd. De behöver upplyftande program som får dem att stå ut och kunna se framåt.

Dags för den humanitära stormakten att ta tag i detta så vi inte också får en epidemi av mental ohälsa.

Pengarna till uppdraget har public service redan fått genom skatten.

Joanna Daxell Vivien

som sitter i isolering med sin 86-åriga mamma i Hallandsskogarna.

ANNONS