Stoppa marknadshyror och utförsäljningen av HFAB

Det är för billigt att bo i hyresrätt, fastighetsägarna förlorar miljarder klagar Hallandspostens ledarskribent (25/3).

ANNONS
|

Är det sant? Precis som med strejkrätt och anställningstrygghet är det nu dags att backa tillbaka rätten till en bra bostad.

Nu ska marknadshyror införas i stället för bruksvärdeshyror och hyrorna kommer att höjas många tusenlappar. Men det är ju bara på nybyggda lägenheter heter det men marknadshyror kommer naturligtvis att spridas till alla hyresbostäder.

Vem ska bo i dessa hyresrätter med marknadshyror? Redan i dag är det svårt för många att ha råd att bo och lösningen kommer att bli höjda bostadsbidrag och ökad trångboddhet. Det blir genom skatterna som fastighetsägarna berikar sig.

Efter andra världskriget utarbetades riktlinjer för bostadspolitiken där sattes ett riktvärde på att 20 procent av en arbetarlön skulle gå till hyra, i dag betalar typhushållet inom LO 34-42 procent. Dessa riktlinjer för bostadspolitiken låg fast fram till 1991 när den borgerliga regeringen la ner bostadsdepartementet.

ANNONS

Bidrag till boende betalas i dag till husägare och ägare till bostadsrätter som förra året fick ränteavdrag med 30 miljarder, mest till de som äger största/dyraste huset och 11 miljarder till rotbidrag.

I Halmstad säljs delar av allmännyttan HFAB ut för att kommunen vill ha högre avkastning och finansiera nybyggnation förutom detta bekostar HFAB:s hyresgäster till delar flygplatsen och Destination Halmstad.

Det är lönsamt att äga fastigheter och det finns ingen risk med att låna för att bygga bort bristen på bostäder. Nybyggda fastigheter ger kommunala bostadsbolag mer i inkomst än vad de kostar i amorteringar och ränta. Kommunen blir rikare.

Stoppa utförsäljningen av HFAB och genomförandet av marknadshyror, protestera 18 april!

Eva Parck, Kommunistiska Partiet Halmstad

LÄS MER:Höjda vinstkrav tvingar HFAB att sälja 175 lägenheter

ANNONS