Sverigedemokraterna debatteras. På arkivbilden partiledaren Jimmie Åkesson under en pressträff 2020.
Sverigedemokraterna debatteras. På arkivbilden partiledaren Jimmie Åkesson under en pressträff 2020. Bild: TT/arkiv

Stökigheten verkar ha accelererat

Det är när Expo eller Expressen publicerar som det blir uteslutningar. Aldrig på initiativ av partiet. Och bara när det blir publikt belastande.

ANNONS

Slutreplik. Apropå insändaren ”Ska det verkligen paralysera svensk politik trettio år senare?”, 24/10.

På 1990-talet var det John Bouvin som svärmade i Ny Demokrati. Nu är det Carita Boulwèn som för den rasistiska fanan vidare. I rakt nedstigande led från Gustaf Ekström till Jimmie Åkesson.

Gustaf som 1941 ingick eden; ”Jag svär Dig, Adolf Hitler, det tyska rikets Führer och rikskansler, trohet och tapperhet. Jag lovar Dig och de av Dig utsedda överordnade lydnad, ända in i döden, så hjälpe mig Gud.” 1988 var han drivande med grundandet av SD 1989, som leddes av nazistiska idéernas förespråkare Anders Klarström till 1995. Åkesson anslöt till SD när Klarström var ledare.

ANNONS

Vice ordförande Tina Hallgren Bengtsson iklädde sig nazistkostym vid tal. Det var hon som personligen introducerade SD till Jimmie Åkesson (källa: "Det svenska hatet" av Gellert Tamas).

Partiprogram 1999 som Boulwèn hänvisar till innehåller inget avståndstagande från nazism. Läsning av program från 1989 och framåt ger inblick i Sverigedemokraternas nedärvda nazism uttryckt bland annat med begrepp som ”etniskt och kulturellt homogen nation” med partiet i förarsätet. Som Hitler uttryckte det; "Ett folk, ett rike, en ledare".

En repetition av det Boulwèn helt undviker att kommentera:

”Till skillnad från Magdalena Andersson och hennes socialdemokrater kommer vi varken att lämna eller överge våra rötter”.

Så twittrar Jimmie Åkesson 10:38 fm, 10 juni 2021!

Ett tydligare medgivande än så går inte att få.

Det är när Expo eller Expressen publicerar som det blir uteslutningar. Aldrig på initiativ av partiet. Och bara när det blir publikt belastande. 2014 till 2018 uteslöts 37. Värre blev det följande två år, cirka 100 stycken inkluderat "frivilligt" utträde/partibyte (källa: Dagens Arena, Expo med flera). Den stökighet Boulwèn tillerkänner 1990-talet verkar ha accelererat.

Tack till Sveriges journalister som idogt gräver fram de skenheliga varelser som kallar sig sverigedemokrater.

Peka ut Björn Söder? Det gör han duktigt på egen hand.

ANNONS

Naturligtvis bär inte Vänsterpartiet ansvar för Stalins terror lika lite som Sverigedemokraterna för Hitlers illdåd.

Men Carita Boulwèn är delaktig i ett parti med kvarstående rasistiska och nazistiska förtecken.

Sune Andersson, humanist

ANNONS