”PRO menar att det är oacceptabelt att personer som till exempel saknar bank-id under lång tid utestängs från en mängd aktiviteter eftersom de inte får tag på sitt vaccinationsbevis”, skriver Sten-Erik Svensson, ordförande PRO Halland.
”PRO menar att det är oacceptabelt att personer som till exempel saknar bank-id under lång tid utestängs från en mängd aktiviteter eftersom de inte får tag på sitt vaccinationsbevis”, skriver Sten-Erik Svensson, ordförande PRO Halland. Bild: TT/arkiv

Skynda på leveranserna av vaccinationsbevis

PRO menar att det är oacceptabelt att personer som till exempel saknar bank-id under lång tid utestängs från en mängd aktiviteter eftersom de inte får tag på sitt vaccinationsbevis.

ANNONS
|

Just nu är det väldigt långa väntetider för att få vaccinationsbevis om man beställer dem för leverans med brev. Så mycket som sex veckor kan man få vänta på sitt intyg. Pensionärernas riksorganisation kräver att E-hälsomyndigheten skyndar på arbetet så att alla vaccinerade behandlas lika.

Sverige ligger mycket långt fram vad gäller digitalisering av samhället och inte minst myndighetstjänster. Det är bra, men alla är ännu inte med på digitaliseringståget, däribland många äldre.

PRO menar att det är oacceptabelt att personer som till exempel saknar bank-id under lång tid utestängs från en mängd aktiviteter eftersom de inte får tag på sitt vaccinationsbevis. Myndigheter har ett extra stort ansvar för att se till att de medborgare som faktiskt tagit alla sina vaccindoser inte utesluts från aktiviteter och därmed ifrån samhällslivet.

ANNONS

Alla PRO:s 26 distriktsordförande och styrelsen ställer sig bakom kravet på att leveranserna av vaccinationsbevis via brev måste skyndas på omedelbart.

Vägen ut ur pandemin går via vaccination. Därför är det också mycket angeläget att öka takten i vaccinationen så att alla kan få en tredje dos.

Sten-Erik Svensson, ordförande PRO Halland

ANNONS