Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagens talarstol.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagens talarstol. Bild: Christine Olsson/TT

Ska det verkligen paralysera svensk politik trettio år senare?

Om Sune Andersson vågar utmana sina fördomar om oss och komma över på en fika så är han mer än välkommen.

ANNONS

Replik. Svar till Sune Andersson, 15/10.

Sune Andersson tillägnar 15/10 en insändare åt att utmåla Jimmie Åkesson som nazist. Jag tror inte att han läser Hallandsposten, men som aktiv sverigedemokrat i Halland kommenterar jag gärna Anderssons inlägg.

Av programmet från 1999 framgår att Sverigedemokraterna ”med förakt” avvisar nazismen. Man kan för övrigt läsa hela programmet, googla ”Sverigedemokraterna Partiprogram 1999”. Jag håller inte med om allt som står där, partiet har fortsatt sin utveckling, men jag ser inga tendenser till antidemokrati eller antisemitism. Tvärtom faktiskt.

Skulle någon företrädare för Sverigedemokraterna uttrycka antisemitiska åsikter eller nedlåtande om människor med annan hudfärg så får det direkta konsekvenser, det blir ett ärende för medlemsutskottet och de riskerar åka ur partiet fortare än kvickt.

ANNONS

Nazism och rasism hör definitivt inte ihop med vårt parti, och det vet de allra flesta vid det här laget.

Och om Sune Andersson nu tar ett djupt andetag för att peka ut Björn Söder som antisemit så säger jag redan nu att han är en av Sveriges största Israel-vänner. Det går inte ihop.

Sen är det klart, hur långt tillbaka i historien ska vi gå? Om Sune Andersson på allvar anser att Nooshi Dadgostar och hennes partivänner bär ansvar för Stalins terror (jag tycker inte det), ja då kan man föra ett samtal om vilka organisationer som föregick Sverigedemokraterna, vilka som var med där, vad de egentligen ville och så vidare. Intressant för någon kanske, men tänk då på att de allra flesta i Sverigedemokraterna har blivit medlemmar långt efter millennieskiftet.

Mycket av det som hände i och omkring Sverigedemokraterna under några stökiga år på 1990-talet var förstås inte bra. Vi kan gärna diskutera detta som vuxna människor, men ska det verkligen paralysera svensk politik trettio år senare? Jag tycker att vårt samhälle förtjänar bättre än så.

Om Sune Andersson vågar utmana sina fördomar om oss och komma över på en fika så är han mer än välkommen.

Carita Boulwèn

ANNONS

gruppledare

SD Halland

ANNONS