Jobbpolitiken i Sverige debatteras.
Jobbpolitiken i Sverige debatteras. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Regeringen driver en offensiv politik för fler jobb

Jobben är grunden till vårt lands välstånd. Jobben bygger individens frihet och yngre generationers hopp om en bättre framtid.

ANNONS
|

I Hallandsposten den 22/10 kritiserar Moderaterna regeringens jobbpolitik. I stället för att investera i utbildning, matchningstjänster och god samverkan mellan arbetsmarknadens partner vill Moderaterna sänka skatten. Det är en gammal och verkningslös politik som inte bidrar till fler jobb.

Jobben är grunden till vårt lands välstånd. Jobben bygger individens frihet och yngre generationers hopp om en bättre framtid. Därför föreslår den socialdemokratiskt ledda regeringen förstärkningar med 8 miljarder kronor inom jobbpolitiken under nästa år, med nya åtgärder så att alla kan vara med och ta Sverige framåt efter pandemin.

Om budgetförslaget blir verklighet kommer vi bygga ut antalet matchningstjänster rejält för att fler ska få stöd att komma i arbete eller utbildning, oavsett var i landet man bor. En god samverkan med kommuner, arbetsmarknadens parter och andra aktörer är nödvändig för att möta arbetsgivarnas rekryteringsbehov och skapa fler vägar till jobb.

ANNONS

Det nya omställningsstudiestödet ger tiotusentals vuxna, mitt i arbetslivet, möjlighet att vidareutbilda sig för att stå starka på framtidens arbetsmarknad – utan att ekonomin kraftigt försämras under studietiden.

De som står långt från arbetsmarknaden behöver mer och bättre stöd för att komma i arbete. Fler extratjänster och introduktionsjobb, en förstärkning av nystartsjobben och fler möjligheter till arbetspraktik är viktiga åtgärder, inte minst för äldre och för utrikesfödda kvinnor.

Om du blir av med jobbet ska du få det stöd du behöver för att komma i arbete. Du ska kunna vidareutbilda dig och ställa om när arbetsmarknaden förändras och vara trygg under tiden. Med fler gröna jobb i hela landet storsatsar vi på infrastruktur, vägar, järnvägar, välfärden och grön teknik.

Att som Moderaterna fortsätta tro att sänka arbetsgivaravgifter, sämre stöd till arbetslösa och sänkta skatter ska öka jobben i landet är oroväckande. Moderaterna borde lyssna på experterna och utvärderingarna av den politiken. Det är ingen munter läsning.

Vi socialdemokrater fortsätter investera i jobb, tillväxt och trygghet i omställning. Det är socialdemokratisk politik och så tar vi Sverige framåt - tillsammans.

Jennie Nilsson (S), riksdagsledamot

Per Stané Persson (S), regionråd

ANNONS