Pensionssystemet behöver en total genomgång och repareras från grunden!, anser skribenten.
Pensionssystemet behöver en total genomgång och repareras från grunden!, anser skribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Pensionsreformen en förolämpning mot det arbetande folket

Det allmänna pensionssystemet håller på att haverera! Det går inte längre att fortsätta med att försöka täta läckorna i skrovet!

ANNONS
|

Regeringen håller på att sjösätta en pensionsreform i syfte att stärka det allmänna pensionssystemet. Reformen beräknas kosta skattebetalarna mellan 10–15 miljarder kronor om året. Reformen består av:

1. Skattefritt garantitillägg: 1 000 kronor per månad.

2. Höjt bostadstillägg: Max 6 990 kronor per månad.

3. Trygghetspension: Avsedd för dem som är sjuka.

Reformförslaget bör kommenteras! Pensionsreformen från år 1994 utlovade rejäl allmän pension i belöning för ett långt arbetsliv. Detta löfte har svikits.

De flesta av de 1,5 miljoner människor som arbetat hela sitt liv och betalat in många miljoner kronor i skatt och pensionsavgifter får nöja sig med en allmän inkomstgrundad pension som ligger långt under EU:s fattigdomsgräns på 12 600 kronor per månad.

ANNONS

Garantitillägget ska enbart omfatta de 700 000 människor som uppbär garantipension. Denna är avsedd för de pensionärer som inte – eller endast i begränsad omfattning – förvärvsarbetat och finansieras helt genom statsbudgeten. Följden blir att respektavståndet mellan dem som själva jobbat ihop sin pension genom inbetalda pensionsavgifter och dem som inte gjort det krymper eller upphör helt! Det har inte lönat sig att arbeta, betala skatt och pensionsavgifter.

Bostadstillägget utesluter alla som har en sparad slant på banken eller äger en sommarstuga, oavsett om de har låg pension eller hög bostadskostnad.

Det allmänna pensionssystemet håller på att haverera! Det går inte längre att fortsätta med att försöka täta läckorna i skrovet. Pensionssystemet behöver en total genomgång och repareras från grunden.

Om det föreliggande förslaget om garantitillägg ändå genomförs bör det i så fall omfatta alla pensionärer i Sverige och inte endast en utvald målgrupp! Detta är ett oeftergivligt rättvisekrav från det arbetande folket.

Mårten Pettersson

Pensionsupproret i Varberg

medlem i SPF-Seniorerna

ANNONS