Det borde vara en uppgift för bland annat Svenska Afghanistankommittén att tala om för det afghanska folket att det är bättre att odla mat än att sälja opium till västvärlden, anser skribenten.
Det borde vara en uppgift för bland annat Svenska Afghanistankommittén att tala om för det afghanska folket att det är bättre att odla mat än att sälja opium till västvärlden, anser skribenten. Bild: TT/arkiv

Opium eller mat?

Att Sverige och EU ska ge bidrag till ett sådant land är helt absurt och jag hoppas att det avslutas omgående.

ANNONS

Jag blir frustrerad när jag hör och ser på tv:n att barn i Afghanistan dött av svält under det senaste halvåret, det vill säga även under den tid, som västvärlden gav landet mycket i bistånd. Under samma tid visar tv:n bilder på stora odlingar av opium.

Det är förvånande eftersom den förhärskande religionen i landet förbjuder bruket av opium. Således måste den odlas för export till västvärlden, som de anser dels ska använda opium, dels ska bidra med mat, kläder och pengar till deras uppehälle.

Det borde vara en uppgift för bland annat Svenska Afghanistankommitten att tala om för det afghanska folket att det är bättre att odla mat än att sälja opium till västvärlden. Att Sverige och EU ska ge bidrag till ett sådant land är helt absurt och jag hoppas att det avslutas omgående.

ANNONS

Ove Persson

ANNONS