Sverige måste genomföra den största och snabbaste upprustningen i modern tid. Det handlar om att försvara vår frihet och vår framtid som liberal demokrati, skriver tre representanter för L.
Sverige måste genomföra den största och snabbaste upprustningen i modern tid. Det handlar om att försvara vår frihet och vår framtid som liberal demokrati, skriver tre representanter för L. Bild: TT/arkiv

Nu krävs historisk försvarssatsning

Det handlar om att försvara vår frihet och vår framtid som liberal demokrati.

ANNONS
|

Rysslands angrepp betyder att en ny era har inletts i Europas historia. Sverige måste genomföra den största och snabbaste upprustningen i modern tid. Det handlar om att försvara vår frihet och vår framtid som liberal demokrati.

Vi är djupt imponerade av det ukrainska folkets kamp för självständighet och frihet. Ryssland har inte bara attackerat Ukraina utan också hela den europeiska säkerhetsordningen. Ukrainas sak är vår. Nu måste vi stödja Ukraina och sätta stenhårda sanktioner mot Ryssland.

Risken för krig i Sverige har ökat. Det finns inte utrymme för naivitet eller neutralitet.

• Sverige måste följa Tyskland – nå två procent av BNP i försvarsanslag 2024 för att uppfylla Natos krav.

ANNONS

• Satsa 15 ytterligare miljarder till försvaret 2023 samt 30 ytterligare miljarder 2024. Tillskottet kommer att öka svensk försvarsförmåga, signalera beslutsamhet om vårt försvar av landet och lägga grunden för en svensk Nato-ansökan.

• Använd beredskapskrediten för materielköp här och nu. Det kan exempelvis röra sig om inköp av ammunition, personlig utrustning, drönare och materiel till beredskapslager.

• Sök medlemskap i försvarsalliansen Nato. Säkerhet byggs bäst tillsammans med andra demokratier. Den ryska aggressionen visar att ett sådant arbete och gemensamma försvarsgarantier behövs.

Mycket talar för att vi går en säkerhetspolitiskt mörk tid till mötes.

Vi behöver en ökad känsla av samhörighet och vilja att ställa upp för vårt gemensamma samhälle, oavsett var man kommer ifrån eller ens sociala omständigheter. Tillsammans kan vi värna vår frihet och vår framtid.

Cecilia Rönn (L), toppkandidat riksdagen

Lovisa Aldrin (L), kommunråd Halmstad

Elvis Begic (L), toppkandidat kommunfullmäktige Laholm

ANNONS