Är en “flexibel arbetsrätt” liktydig med en högre personalomsättning?, skriver Gökhan Doramar i en replik om Las.
Är en “flexibel arbetsrätt” liktydig med en högre personalomsättning?, skriver Gökhan Doramar i en replik om Las. Bild: Stina Stjernkvist/TT

När blev bakåtsträvande modernt?

Vad som inte berättas är att arbetsmarknaden – om Las-utredningen skulle klubbas igenom – kommer bestå av osäkra anställningar och en oursäktlig maktförskjutning till arbetsgivaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå debattartikeln ”Las förpassar unga till avbytarbänken”, 28/5.

Det har gått nittio år sedan skotten i Ådalen avlossades och historien berättar om arbetare som fick sätta livet till för bättre arbetsvillkor. I dag, nittio år senare låter det en aning overkligt att arbetarrörelsen en gång i tiden fick betala det högsta priset för rättvisa på arbetsmarknaden. Det är dock en verklighet som varit och en verklighet vi rör oss mot; en verklighet Centerpartiet ser som en balanserad maktfördelning mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Att Centerpartiets ungdomsförbund i Halland ser Las som ett hinder för att skapa nya jobb är tragikomiskt. Det ges med en hand samtidigt som det tas med den andra. Man väljer att vagga in ungdomar till en falsk trygghet med löften om en “ärlig chans” till att komma in på arbetsmarknaden. Vad som inte nämns, men som återfinns i den finstilta lilla texten längst ner i hörnet, är att ni vill skapa jobb genom att förenkla uppsägningar. Är en “flexibel arbetsrätt” liktydig med en högre personalomsättning?

ANNONS

Att försätta Sveriges arbetstagare på arbetsplatser med mindre än femton anställda på en kontinuerlig provanställning är inget mindre än hånfullt. Det är ett oförsvarligt högt pris som arbetstagarna får betala för en trångsynt politik.

Trots pandemins begränsade effekter på verksamheter valde ni febrilt att forcera er satsning på en lägre arbetsgivaravgifter för unga (18–24 år) trots att den bevisats vara ineffektiv och dyr. Konsekvenserna av det här tunnelseendet blev en prislapp på 18 miljarder kronor från våra skattepengar. Förbluffande nog följdes denna linjen – utan någon som helst skymt av flexibilitet eller anpassningsförmåga – med vetskapen om att resultatet kommer bli fruktlöst.

Vad som inte berättas är att arbetsmarknaden – om Las-utredningen skulle klubbas igenom – kommer bestå av osäkra anställningar och en oursäktlig maktförskjutning till arbetsgivaren. Är det här den ärliga chansen som ni talar om?

Gökhan Doramar

fack-politiskt ansvarig Vänsterpartiet Halland

ANNONS