Kulturhuset i Halmstad debatterades under ett möte med inbjudna politiker. Samtliga inbjudna tackade dock inte ja till att delta.
Kulturhuset i Halmstad debatterades under ett möte med inbjudna politiker. Samtliga inbjudna tackade dock inte ja till att delta. Bild: Roger Larsson

Modiga politiker behövs för kultursatsning för framtiden

Är det ett levande kulturcentrum som eftersträvas, där även amatörer får ta plats, då har Halmstads kommun lång väg att vandra.

ANNONS
|

137 miljoner, det är vad Stefan Pålsson (S), påstår att det skulle kosta att rusta upp Kulturhuset. ”Inte försvarbart att använda skattebetalarnas pengar till detta” Samtidigt lovar han att man ska bygga nytt där kulturen kan blomstra. Kostnad? Ingen som vet, men vi kan nog utgå från sisådär 137 miljoner.

Detta uttalande av Stefan Pålsson ägde rum den 31 juli i Folkparken då våra politiker ställde upp för utfrågning om Kulturhusets framtid. Ja, inte alla. Inte M, inte C och inte heller KD.

De politiker som verkligen besökt huset vet vad det rymmer och borde förstå värdet av det. Förutom stora scenen finns ytterligare två små scener, möjlighet att bygga en scenografi, syrum, garderober, två danssalar, café, toaletter, duschar, loger, utrymme för alla olika konstarter.

ANNONS

Scendraget är en amatörteaterförening som under många år, utan kommunala bidrag, förnöjt sin publik på borggården Halmstad slott. Under två säsonger har vi fått ställa in våra föreställningar på grund av att kommunala intressen intagit borggården, subventionerade med skattemedel. Om vi haft ett kulturhus hade många problem kunnat lösas. I den visionsritning som Halmstad Folkparks Kulturallians tillsammans med Folkparkens vänner tagit fram, finns en utomhusscen inritad.

Vi har Mjellby konstgård, som kostat skattebetalarna en rejäl slant, det nya konstmuseet, inte heller gratis för skattebetalarna. Kulturhuset Najaden för musikälskare. Så då kan man tycka att målen vad gäller konst och musik uppfyllts med råge.

Men är det ett levande kulturcentrum som eftersträvas, där även amatörer får ta plats, då har Halmstads kommun lång väg att vandra. Då behövs modiga politiker som tänker innovativt och förstår att om man investerar i kulturhuset gör man det för framtiden, vilket torde vara lönsamt för oss alla.

Rigmor Wilderoth

LÄS MER:Fem partier möttes i debatt om Folkparken

LÄS MER:Tre partier har tackat nej till debatt om Folkparken

ANNONS