Händelserna visar att vi aldrig någonsin kan ta människors fri- och rättigheter för givet.
Händelserna visar att vi aldrig någonsin kan ta människors fri- och rättigheter för givet. Bild: Sergei Grits

Midsommarens ljus förbyttes i mörker

Alla vi som tror på ett samhälle präglat av öppenhet, tolerans och humanism kommer fortsätta hissa Prideflaggan.

ANNONS
|

När vi i Sverige njöt av årets ljusaste högtid under den gångna helgen så sänkte sig mörkret becksvart över andra delar av världen. Återigen attackerades människors fri- och rättigheter av mörka krafter som vill föra samhället tillbaka i tiden.

Den första attacken inträffade på midsommarafton då USA:s högsta domstol meddelade att man river upp kvinnors rätt till abort efter en ny tolkning av konstitutionen. Flera konservativa delstater har ivrigt väntat på detta domslut och redan förberett lagar som kraftigt inskränker eller helt förbjuder kvinnor att göra abort. I ett slag vreds tiden tillbaka 50 år i ett land som baserat hela sin konstitution på individens rätt till självbestämmande. Den rätten gäller inte längre kvinnor.

ANNONS

Den andra attacken inträffade på midsommardagen i Oslo då människor mördades och skadades i vad som verkar vara ett terrordåd riktad mot HBTQI-rörelsen. Tiotusentals människor hade samlats för att gemensamt fira Pride och bejaka allas rätt att vara sig själva och älska vem man vill, men festen förbyttes till tragedi genom ett attentat som uppenbarligen syftade till att begränsa just dessa rättigheter.

De två händelserna visar att vi aldrig någonsin kan ta människors fri- och rättigheter för givna. Attackerna kan ske via lagstiftning och domstolar eller med vapen och våld, men båda delarna handlar om att någon annan vill ta sig rätten att bestämma över dig, över din kropp, över din identitet.

Även i Sverige finns det krafter som vill inskränka kvinnors aborträtt, som vill hindra människor att definiera sin identitet och som vill hala Prideflaggan. Vi är inte på något sätt förskonade och just därför måste vi fortsätta kampen för alla människors lika rätt och värde med oförminskad kraft.

Alla vi som tror på ett samhälle präglat av öppenhet, tolerans och humanism kommer fortsätta hissa Prideflaggan. Vi låter aldrig mörkret vinna över ljuset.

Christofer Bergenblock (C)

humanist och riksdagskandidat

ANNONS