Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Bild: Sören Andersson/TT

M och KD på ett sluttande plan

Sluttande plan är läskiga därför att man måste bromsa i tid för att inte trilla omkull i farten.

ANNONS
|

En av SD:s få positiva drag är att de faktiskt är tydliga med vad de tänker. Att sitta i en borgerlig högerregering är inte deras främsta mål. Att få igenom sin politik i bindande avtal är viktigast.

Kanske är det bara en fördel att styra från baksätet. Lyckas man med sin politik är allt gott och väl, misslyckas man behöver man inte utkrävas på ansvar. När man är ett långsiktigt arbetande parti kanske skörden hämtas in 2026 i form av riktig makt. Inrikes-, kultur-och migrationstaburetterna vore ett fint byte efter en lång jakt. Eller statsminister!?

SD är inte tysta med vad de vill. Utvisning av människor med uppehållstillstånd, tuffa tag i problemområden där medborgerliga rättigheter inte ska väga tungt. Man är heller inte främmande för att minska rättsväsendets oberoende från staten och politiken. Man strävar efter en svensknationell kulturpolitik. Enligt Björn Söder bör olika nationella kulturtraditioner inte blandas.

ANNONS

En del får i nåder leva kvar men inom av politiken satta gränser. Oberoende medier är inget heligt. Lätt som en plätt att få inflytande eftersom SR och SVT får sina pengar via skatt. Liksom bibliotek och teatrar och filmproduktion.

Hur kommer det vara att leva som muslim. En religion som åtminstone gruppledare Jomshof avskyr. SD är ett parti där etnicitet, religion och nationell identitet övertrumfar individens anspråk på grundläggande mänskliga rättigheter, där nationen är den grundläggande enheten och solidaritet med människor utanför dess gränser inte är intressant.

Nu står faktiskt Ulf Kristersson och Ebba Busch inför en tydlig valsituation: Samarbeta med SD men då måste man ge dem ordentligt inflytande eller avbryta utflykten i tid för att inte komma i konflikt med de grundläggande demokratiska värden som de åtminstone hittills förknippats med.

(Liberalernas roll i samband med valet 2022 blir troligen ingen, splittring och ett självskadebeteende har nog tyvärr bringat ett för högt pris.)

Sluttande plan är läskiga därför att man måste bromsa i tid för att inte trilla omkull i farten.

Nils Werner, Halmstad

ANNONS