Havsbaserad vindkraft är ämne för insändaren. På bilden Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron.
Havsbaserad vindkraft är ämne för insändaren. På bilden Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron. Bild: Johan Nilsson/TT

Låt oss tro att det blir med Kattegatt som med Öresund

Låt oss gå 20–25 år tillbaka och erinra oss debatten kring bron och tunneln över Öresund.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

I samband med att regeringen gett sitt klartecken till havsbaserad vindkraft utmed Hallandskusten varnar flera organisationer högljutt för olika potentiella skador i naturen – fågellivet, fiskbestånd och havsbotten.

Med all respekt för att problem kan uppstå kan man kanske ändå förlita sig på att naturen har stor förmåga att läka eventuella sår. Låt oss gå 20–25 år tillbaka och erinra oss debatten kring bron och tunneln över Öresund.

Forskare varnade för att havsmiljön oåterkalleligen försämras. Fiskbestånd och fortplantning skulle allvarligt äventyras. Saltvattenhalten i Öresund skulle försämras. Vattenflödet från och till Östersjön skulle försämras. Flera miljöorganisationer stod på barrikaderna och stora protestaktioner organiserades.

ANNONS

Av alla dessa varningar blev intet. Redan 3–4 år efter brons invigning konstaterade forskare och miljövänner att de hade fel. Havsmiljön blev betydligt bättre än på 1990-talet. Fisket i Öresund blev till och med bättre än i Östersjön och Kattegatt. En forskare konstaterade att 160 000 små blåmusslor och biomassor hade vuxit sig fast på bropelarna, vilket innebär att musslorna filtrerar vattnet till en bättre vattenmiljö. Naturen anpassade sig tydligen till sin nya verklighet. Låt oss därför tro och förutsätta att så blir fallet också i Kattegatt.

GS

LÄS MER:Energiföretagen glada efter regeringens vindkraftsbesked

LÄS MER:Regeringen säger ja till två vindkraftparker till havs

ANNONS