Landet som står värd för världens samlade kunskap förundrar omvärlden

Nu får vår statsminister räkna med att för Nobelgästerna förklara hur minnet av Alfred Nobel i dag förvaltas av de som nu styr vårt land.

ANNONS
|

Riksdagens talmansklubba svingas av Julia Kronlid. I talarstolen står Elsa Widding. De båda sverigedemokraterna fick omvärlden att ömsom förundras, ömsom ironisera, över vad som händer i landet som under Nobelveckan står värd för världens samlade kunskap.

Riksdagens andre vice talman, Julia Kronlid, säger till tidskriften Sans att ”skolan ska presentera evolutionsteorin som en teori bland andra”. Elever ska alltså välja mellan en vetenskapligt förankrad teori och en berättelse som säger att jorden är sex tusen år gammal. ”Ingen som lever i dag var ju med för sex tusen år sedan”, förklarar Kronlid. Evolutionsförnekelse är direkt antivetenskaplig, då massiv evidens styrker evolutionen.

ANNONS

”Att vi befinner oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd”, säger Elsa Widding och förkastar såväl den vetenskapliga metodiken som forskningens slutsatser.

”Jag vet inte var i FN:s klimatpanels olika skrifter som man säger att vi här och nu befinner oss i en klimatkris, jag har inte sett det”, säger Jimmie Åkesson till Svt.

På SVT:s fråga till Markku Rummukaien, professor i klimatologi och Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC, om det finns utrymme att tolka IPCC:s rapporter som att det inte pågår en klimatkris här och nu, svarar Rummukainen: ”Nej, det skulle jag inte säga.” Närmare 15 000 forskare från 158 länder varnade nyligen för att vi befinner oss mitt i en klimatkris. Delar av rapporten redovisas i tidskriften Bioscience.

Under Nobelveckan står Sverige i världens blickfång. Till Alfred Nobels minne utdelas priser till vetenskapliga upptäckter som ”gjort mänskligheten den största nytta” inom olika områden. Vårt land har under lång tid förknippats med forskning och framsteg, och att kunskap inte är något abstrakt. Men nu får vår statsminister räkna med att för Nobelgästerna förklara hur minnet av Alfred Nobel i dag förvaltas av de som nu styr vårt land.

Göran Lund

ANNONS