Många sörjer att de inte får vara med och sjunga i kören längre.
Många sörjer att de inte får vara med och sjunga i kören längre. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Kören är den sociala träffpunkten för många

Tråkigt för dem över 70 år som inte kan delta.

ANNONS
|

Jag såg att körerna kan börja igen med avstånd, et cetera. Men inga friska 70-åringar tillsammans med 69-åringar... Vet Folkhälsomyndigheten att över 60 procent av Sveriges körer har framför allt basar och tenorer som fyllt 70 år? Utan dem eroderar kören fullständigt men för väldigt många är kören också sociala träffpunkten och utan den blir de mentala konsekvenserna förödande. (En nära anhörig änka var 67 år när hon fick sluta sjunga trots att hon fortfarande hade en fantastiskt fin altstämma. Efter det tappade hon helt livsglädjen utan att någonsin få gnistan tillbaka).

Körerna riskerar att skingras nu just för att många av de bästa sångarna inte får träffa de lite yngre. Det gäller särskilt landets kyrkokörer och manskörer.

ANNONS

Skulle inte en så drastisk rekommendation kunna vara med nyanserad och selektiv? Bor man i en region med liten smittspridning borde 70-åringarna få fortsätta sjunga med de yngre i lämpliga lokaler och under kontrollerade former? I många körer har man sjungit ihop i många år och det vill man inte skall slås sönder av i Hallands fall orimliga skäl.

Jag har full respekt för Folkhälsomyndigheten och har följt rekommendationerna men nu funderar jag på att istället starta uppror och uppmana till “civil olydnad”.....Järnpiller, så upprörd jag är!

Che i Halmstad

ANNONS