Christofer Bergenblock (C) kandiderar till riksdagen.
Christofer Bergenblock (C) kandiderar till riksdagen. Bild: Privat

Kattregister är det sista landsbygden behöver

Ofta är det landsbygden som drabbas av lagstiftarnas och myndigheternas försök att detaljreglera vardagen för människor och företag.

ANNONS
|

Centerpartiet arbetar för minskad byråkrati och mindre regelkrångel för människor i allmänhet och för boende på landsbygden i synnerhet. Väldigt ofta är det nämligen landsbygden som drabbas av lagstiftarnas och myndigheternas försök att detaljreglera vardagen för människor och företag.

Av den anledningen har Centerpartiet drivit på för att lätta upp strandskyddet, för att tillåta gårdsförsäljning av alkoholdrycker, för att stärka äganderätten i skogen, för att det ska ställas rimliga krav på åtgärder i vattendirektivet med mera. Det vi ser är att regelverk ofta tillskapas utifrån staden som norm när det i själva verket är landsbygden som drabbas.

Det senaste exemplet är riksdagens beslut om att inrätta ett nationellt kattregister från och med den 1 januari 2023. Syftet med den nya lagen är att ”värna om katten och höja dess status som sällskapsdjur”. Det är förstås ingen större sak för den som bor med en innekatt i sin lägenhet i staden, men desto krångligare för den som har bondkatter i ladugården på landet.

ANNONS

Detta är ytterligare ett exempel på hur lätt det är att skapa nya krångelregister och öka samhällets byråkrati när vi egentligen borde gå i motsatt riktning. Jordbruksverket lägger just nu tid och kraft på implementeringen av lagen och att upprätta det nationella kattregistret. För den som inte chippar sin katt och registrerar den väntar vite ifrån länsstyrelsen som är utsedd till tillsynsmyndighet.

Vem är det då som vill krångla till livet ytterligare för landsbygdens befolkning med detta kattregister? Jo, det är Sverigedemokraterna i samarbete med Liberalerna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Gemensamt beslutade man den 2 mars i år om att inrätta ett nationellt kattregister genom ett beslut i riksdagen.

Kattregister hör till det dummaste som Sveriges riksdag beslutat om, men likväl har riksdagen infört det. I Centerpartiet vill vi underlätta för boende och företag på landsbygden, inte krångla till vardagen ytterligare.

Christofer Bergenblock (C)

riksdagskandidat, Halland

ANNONS