Det är ganska tragiskt hur införandet och hälsoschema fortgår, trots alla de otaliga protester från vårdpersonal i hela landet, skriver ”Trött vårdbiträde”.
Det är ganska tragiskt hur införandet och hälsoschema fortgår, trots alla de otaliga protester från vårdpersonal i hela landet, skriver ”Trött vårdbiträde”. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Känns nästan pinsamt att jobba på det sättet

Jag tror inte att utomstående förstår hur mycket tid som läggs på dessa nya scheman, eftersom vi personal nu gör det själva.

ANNONS
|

Det är ganska tragiskt hur införandet och hälsoschema fortgår, trots alla de otaliga protester från vårdpersonal i hela landet. Dessutom nu, bara ett fåtal veckor innan sommarsemestrarna, så att varken ordinarie personal eller vikarier har någon som helst aning om hur de kommer att jobba.

Jag tror inte att utomstående förstår hur mycket tid som läggs på dessa nya scheman, eftersom vi personal nu gör det själva. Eftersom schemaläggningen självklart görs på arbetstid är det tid som tas från aktiviteter och utevistelser med kunder. Det låter hårt, men vi har inte tid för det just nu. Så kommer det även att fortsätta framöver. Jag undrar om politikerna vill att det ska vara så?

ANNONS

Vidare finns en rädsla bland personalen att bli skickad till andra boenden, vilket alltså är en del av hälsoschemana. Att bli skickad till boenden man aldrig satt sin fot på innan, där man inte ens hittar till omklädningsrummet eller vet hur dess larmsystem fungerar. Där man inte känner en enda kund, som inte sällan har särskilda behov som bara ordinarie personal känner till.

Det är så opersonligt, så oprofessionellt att det nästan känns pinsamt att jobba på det sättet. Det är ärligt talat svårt att känna sig stolt över sitt yrke i nuläget. Tidigare har det självklart krisat vissa dagar som i alla verksamheter, ibland får vikarier täcka på en avdelningar de inte känner till. Skillnaden är att det då har varit vid sjukdomsutbrott eller hög frånvaro av andra anledningar, numera kommer det arbetssättet finnas på schema.

Jag hoppas att någon politiker faktiskt läser detta och jag hoppas ännu mer att någon bryr sig minsta lilla. Det känns som att kvaliteten på vården och omsorgen är på väg neråt och det är en utveckling som många, mig inkluderad, inte kommer vilja vara en del av.

Trött vårdbiträde

ANNONS